• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Trui Ballerina handmade by juf Sas met gratis haakpatroon


Omdat de lievelingspop van Noa pop Sophie is die ze steevast Ballerina noemt, leek het me leuk om een trui met een ballerina te maken voor haar. Trui Ballerina heb ik al in 2019 voor Noa gemaakt, ze past de trui inmiddels niet meer maar het uitschrijven van het patroon stond nog steeds op mijn to-do lijstje. Door dit truitje ben ik fan geworden van het tunisch haken. Ik heb deze trui in de tunische knit stitch gehaakt. Geweldige steek die heel erg op breiwerk lijkt.

Dit was mijn eerste tunisch gehaakte trui en Noa heeft de trui met heel veel plezier gedragen. Inmiddels heb ik ook een volwassen versie met de knitting stitch gehaakt, trui Rosanne. Bij dit patroon heb ik een uitgebreid filmpje gemaakt met hoe je bv ook de trui in elkaar haakt. Dat leg ik niet uit in het filmpje van trui Ballerina dus wil je meer weten kijken dan vooral ook de film van trui Rosanne.

Op de voorkant van de trui heb ik een beweegbare ballerina gemaakt. De armen en benen kunnen bewegen en dat vond Noa altijd erg leuk aan deze trui.

Dit truitje heb ik met korter tunische haaknaalden kunnen haken, haak je een groter project dan is het wel belangrijk om goede haaknaalden te gebruiken. Ik heb echt super tunische haaknaalden van Addi bij de Breiboerderij besteld en die werken echt heerlijk. Het is een hele mooie set met 8 haaknaalden van naald 3,5 t/m 8. Je kan er verschillende maten snoeren en stoppers bij bestellen. Dit laat ik ook allemaal in de film zien. hier kun je de set bekijken én bestellen: https://www.debreiboerderij.nl/breinaalden/materiaal/metaal/addi-click-hook-haaknaalden-set.html


Tip: Heb je nog nooit tunisch gehaakt, maak dan eerst een proeflapje met ongeveer 10 á 15 steken om het te oefenen.

Voordat je begint met haken, bekijk dan vooral de film goed. In de film leg ik heel veel dingen uit die je moet weten om de trui goed op maat te haken. De film is een extra toevoeging op het geschreven haakpatroon.


Trui Ballerina is een heerlijke kindertrui. Voor meer gratis haakpatronen voor kinderen, kijk op de pagina Kids. https://www.jufsas.com/kids


Steun juf Sas

Ben je blij met dit gratis patroon, steun dan Juf Sas. Mijn patronen bied ik gratis aan, dat wil ik ook zo houden. Het is ook zo'n gedoe om voor een paar euro een patroon te verkopen. Mocht je juf Sas toch een kopje koffie gunnen kun je een donatie doen met een zelf gekozen bedrag. Super bedankt alvast, alle kleine beetjes helpen!


Ik heb het patroon uitgeschreven en ik heb er uitgebreide filmpjes met meer uitleg bij gemaakt. Bij vragen, stel ze dan vooral in de juf Sas haak- en brei facebookgroep. Mocht je trui Ballerina gaan haken, heel veel succes!

Gebruikte steken:

-losse

-halve vaste

-vasten

-tunische knit stitch


Afmetingen trui Ballerina:

Beschrijving van deze trui is voor maat 104, ongeveer 3 jaar

De trui is makkelijk op maat te maken, meet goed je omvang, de lengte en je mouwen. Maak de trui zo wijd als jij het wilt. Meet na 10 toeren hoeveel cm je hebt gehaakt en reken dan precies uit hoeveel toeren je voor jouw trui moet haken.


Voor- en achterpand:

Totale lengte 42,5 cm (van onderkant tot aan hals), boord is 5,5 cm, van boord tot aan begin mouw is 27 cm, hals opening 17 cm

breedte van voor- of achterpand is 30 cm

Mouw: totale lengte 35 cm, breedte mouw 15,5 cm, boord mouw 5,5 cm


Wat heb je nodig:

-3 bollen Royal van Zeeman

-Haaknaald 5,5 (voor boord)

-Tunische haaknaald 8 (voor rest van de trui)

-Stopnaald

-Label (zie hoe ik mijn eigen label heb laten maken)


Film bij trui Ballerina:

Bekijk de film goed voordat je begint met haken, in de film leg ik heel veel dingen uit die je moet weten om de trui te haken.

Hoe haak je Trui Ballerina:


Achterpand:


Het boord:

Je start met het haken van het boord met haaknaald 5,5.

Start met 10 lossen

Boord Toer 1 t/m 35: Haak een keerlosse, haak 10 vasten in de achterste lus. Zo haak ik al mijn boorden, zie ook uitleg in het filmpje hoe haak je een boord, in dit filmpje leg ik nog extra goed uit hoe je bovenop het boord verder haakt.


Haak nu het haakpatroon verder op de bovenkant van het boord met tunische haaknaald 8.


Boven het boord starten we met het tunsich haken en wel de tunische knit stitch. In film leg ik uitgebreid uit hoe je deze steek haakt.


Een toer is steken opnemen én eraf halen. Dit bij elkaar is 1 toer.


Toer 1: Neem boven het boord 36 steken op, haal de steken er ook weer af.

Toer 2: Haak 36 steken in de steek en haak de 36 steken er ook weer af.

Herhaal toer 2 t/m toer 52

Nu starten we met de hals, haak eerst de ene schouder

Toer 53 t/m 55: Haak 12 steken in de steek en haal 12 steken er ook weer af.

Sla 12 steken over (de halsopening) en hecht opnieuw aan en haak de andere schouder.

Toer 53 t/m 55: Haak 12 steken in de steek en haal 12 steken er ook weer af.

Voorpand:


Het boord:

Je start met het haken van het boord met haaknaald 5,5.

Start met 10 lossen


Boord Toer 1 t/m 35: Haak een keerlosse, haak 10 vasten in de achterste lus.


Haak nu het haakpatroon verder op de bovenkant van het boord met tunische haaknaald 8.