google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Haakpatroon tas Zeeuwse knop van juf Sas


Van Rieneke van de Breiboerderij mocht ik Mighty van Scheepjes testen. Ze stuurde me 1 bol Oak 752 op. Ik was meteen verkocht en er kwamen gelijk allemaal ideeën bij me op. Deze Mighty is super sterk, maar met een zacht karakter en voelt heerlijk aan. Dit krachtige garen is ideaal voor het maken van natuurlijke woonaccessoires, tassen en vloerkleden. Door haar grovere stijl en eco-uitstraling maak  je unieke items met veel textuur die lang meegaan.

Ik ben begonnen met haken en het haakt echt heerlijk, wel een beetje pluizig dus doe geen zwart shirt aan. Het ziet er stoer uit en al hakend kwam bij mij het idee om mijn twee bamboe handvaten die ik nog had liggen en die qua kleur prima matchen te gebruiken en er een tas van te haken. Een tas met een knipoog naar de provincie waarin we bijna 24 jaar met veel plezier wonen. Ik ben dan wel geen echt Zeeuws meisje maar voel me wel verbonden met Zeeland. Het is hier zo prachtig. Dus de Zeeuwse knop moest centraal staan bij het ontwerp.

De Zeeuwse knop of knoop heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als 'keelknoop'. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was.


De tas is rond, de knop begint in het midden met vasten. Daarom heen haak je stokjes met popcorns van 5 stokjes. Nadat ik twee delen heb gehaakt, heb ik de delen aan elkaar gehaakt en heb ik een opening open gelaten, niet te groot. In deze opening heb ik de handvaten met stokjes vast gezet. Tussen deze stokjes heb ik aan beide kanten een tassel gemaakt, voor het speelse effect. De kraal in het midden maakt het af. In totaal heb ik 4 bollen Mighty Oak nodig gehad.

Steun juf Sas

Ben je blij met dit gratis patroon, steun dan Juf Sas. Mijn patronen bied ik gratis aan, dat wil ik ook zo houden. Het is ook zo'n gedoe om voor een paar euro een patroon te verkopen. Mocht je juf Sas toch een kopje koffie gunnen kun je een donatie doen met een zelf gekozen bedrag. Ik waardeer het zeer, super bedankt alvast, alle kleine beetjes helpen!

Gebruikte steken:

-magische ring

-losse

-halve vaste

-vaste

-stokje

-popcorn van 5 stokjes


Afmetingen:

De tas is vanaf de onderkant tot de bovenkant gemeten (inclusief handvaten) 52 cm lang

Wat heb je nodig voor de tas Zeeuwse knop:

-2 (bamboe) handvaten doorsnee 17 cm

-haaknaald 4,5

-schaar

-stopnaald

-2 kralen voor in midden van de zeeuwse knop

-bedels en kraaljes voor tassel

-label(voor meer info over eigen label, zie https://www.jufsas.com/post/label)

Hoe maak je Tas Zeeuwse knop:

Let op: Je sluit elke toer met en halve vaste (van binnenuit). Ik geef in patroon aan wanneer je haakwerk moet draaien. Haak bij een toer met vasten aan het begin een keerlosse.


Film met uitleg:


De zeeuwse knop 2x:

Start met een magische ring met haaknaald 4,5.

Toer 1:

Haak in de magische ring 6 vasten

Toer 2:

*Haak in iedere vaste 2 vasten*, *herhaal nog 5x totaal 12 vasten

Toer 3:

*Haak 1 vaste, haak in de volgende vaste 2 vasten*, *herhaal nog 5x totaal 18 vasten

Toer 4 t/m 6:

Haak 18 vasten

Toer 7:

Haak in iedere vaste 2 stokjes in de achterste lus, totaal 36 stokjes

Toer 8:

*Haak 1 stokje in de achterste lus, in volgende stokje, 2 stokjes in de achterste lus,* *herhaal nog 17x in totaal 54 stokjes

Nu draai je haakwerk

Toer 9:

Haak 1 vaste, *haak 1 Popcorn van 5 stokjes, haak 2 vasten*, *herhaal dit nog 17 x, je eindigt met 1 vaste in totaal haak je 18 popcorns

Draai nu weer je haakwerk

Toer 10:

*Haak 1 stokje, in het volgende stokje 2 stokjes* Herhaal nog 26 x in totaal 81 stokjes

Toer 11:

Haak 81 stokjes in de achterste lus

Toer 12:

*Haak in de eerste steek 1 stokje in de achterste lus, haak in de tweede steek 1 stokje in de achterste lus, haak in de derde steek 2 stokjes in de achterste lus*, herhaal nog 26x je meerdert dus elke derde steek, totaal 27 stokjes meerderen in totaal 108 stokjes

Nu draai je haakwerk

Toer 13:

Haak 1 vaste, *haak 1 Popcorn van 5 stokjes, haak 2 vasten*, *herhaal dit nog 35 x je eindigt met 1 vaste, in totaal haak je 36 popcorns

Draai nu weer je haakwerk

Toer 14:

*Haak 5 stokjes, in zesde stokje 2 stokjes* Herhaal nog 17 x in totaal 126 stokjes

Toer 15:

Haak 126 stokjes in de achterste lus

Toer 16:

*Haak 8 stokjes in de achterste lus, in negende stokje 2 stokjes in de achterste lus* Herhaal nog 13 x in totaal 140 stokjes

Nu draai je haakwerk

Toer 17:

*Haak 9 vasten, haak 1 popcorn van 5 stokjes*, herhaal nog 13x totaal haak je 14 popcorns

Toer 18:

*Haak 3 vasten, 1 popcorn van 5 stokjes, 3 vasten, 1 popcorn van 5 stokjes, 2 vasten* Herhaal nog 13 x totaal haak je 28 popcorns

Draai je haakwerk

Toer 19:

Haak 140 stokjes

Hoe zet je tas Zeeuwse knop in elkaar:

-Haak de twee delen aan elkaar met een halve vaste in de voorste lus, laat een opening van 18 steken

-Zet nu de handvaten aan de tas, sla van de 18 steken van de opening 3 steken over, haak nu 4 toeren van 5 stokjes in de achterste lus, pak de handvat en zet deze met de eerste lus vast door de 5 stokjes aan de andere kant vast te naaien (je kan ze ook vast haken met halve vasten)

-Sla nu 2 steken over en haak nogmaals 4 toeren van 5 stokjes innde achterste lus en zet het handvat ook met deze tweede lus vast door de 5 stokjes aan de andere kant vast te naaien (je kan ze ook vast haken met halve vasten)

-Je hebt je handvaten nu netjes verdeel in de opening, 3 steken niks, 5 stokjes, 2 steken niks, 5 stokjes en 3 steken niks.

-Zet ook het tweede handvat op dezelfde manier vast aan de andere kant

-Naai in midden van de knop aan beide kanten een kraal

-Naai de label op de tas

Tassel 2x:

Wikkel om een klein boekje Mightje 20 keer eromheen. Haal een hele lange draad om het begin. Wikkel Mighty om het de tassel heen zodat de draden goed bij elkaar blijven. Knip de onderkant open. Rijg kralen en bedels aan begindraad. Haak als de bedels er aan zitten met deze draad een aantal lossen. Wikkel deze lossen om het midden van het handvat, tussen de 5 stokjes en zet de tassel aan beide kanten vast.


Tas Zeeuwse knop is af!

Haken met juf Sas op Instagram, Pinterest of YouTube

Meer haakinspiratie, volg dan:

juf Sas op Instagram @hakenmetjufSas


Nieuwsbrief

Mis niks en schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief van juf Sas https://www.jufsas.com/nieuwsbrief


Haakpatroon in pdf:

https://4ea2e0c2-6b73-40c2-b498-abe2851a0043.usrfiles.com/ugd/4ea2e0_c65dac9387ef47d4a68de097efb10006.pdf (als je dit patroon opslaat, bedenk dan even hoeveel tijd het me gekost heeft om dit voor jou te maken en hoeveel het jou dan waard is)

Prima dat je dit patroon gebruikt, graag zelfs. Ik zou het leuk vinden als je mij als tegenprestatie voor het gratis patroon een foto van het eindresultaat mailt en op website/social media #jufsas #hakenmetjufsas gebruikt en doorlinkt naar https://www.jufsas.com/creatief


Vragen

Veel succes! Er is een speciale juf Sas facebook haak-en breigroep waar je je vragen in kunt stellen en mocht echt nog vragen hebben via contact op de site kan je me ook altijd bereiken. Ik pas alleen geen patronen aan, kan je geen advies geven over wol en haak niet op verzoek.

5.477 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

2 Comments


famvdameele
Sep 15, 2021

Bedankt voor het patroon van de tas Zeeuwse knoop, geweldig dat je iedereen jouw patronen gunt, er wordt enorm veel plezier mee gemaakt,als men haakt of breit kan men geen slechte dingen doen.

als de tas klaar is hoor je het van mij.


groetjes,

Oda

Like
juf Sas
juf Sas
Sep 15, 2021
Replying to

Succes met jouw tas! En graag gedaan.

Like
bottom of page