• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Tas Zeeuwse knop handmade by juf Sas met gratis haakpatroon


Van Rieneke van de Breiboerderij mocht ik Mighty van Scheepjes testen. Ze stuurde me 1 bol Oak 752 op. Ik was meteen verkocht en er kwamen gelijk allemaal ideeën bij me op. Deze Mighty is super sterk, maar met een zacht karakter en voelt heerlijk aan. Dit krachtige garen is ideaal voor het maken van natuurlijke woonaccessoires, tassen en vloerkleden. Door haar grovere stijl en eco-uitstraling maak  je unieke items met veel textuur die lang meegaan.

Ik ben begonnen met haken en het haakt echt heerlijk, wel een beetje pluizig dus doe geen zwart shirt aan. Het ziet er stoer uit en al hakend kwam bij mij het idee om mijn twee bamboe handvaten die ik nog had liggen en die qua kleur prima matchen te gebruiken en er een tas van te haken. Een tas met een knipoog naar de provincie waarin we bijna 24 jaar met veel plezier wonen. Ik ben dan wel geen echt Zeeuws meisje maar voel me wel verbonden met Zeeland. Het is hier zo prachtig. Dus de Zeeuwse knop moest centraal staan bij het ontwerp.

De Zeeuwse knop of knoop heeft een geschiedenis die teruggaat tot eind zeventiende eeuw, de tijd van Michiel De Ruyter. De mannen droegen de knopen destijds op hun hemd, jas of op hun boord als 'keelknoop'. Later droegen de vrouwen hem ook als sieraad, bijvoorbeeld als mutsspeld of als broche. De knopen werden gemaakt van zilver of goud en waren destijds een statussymbool: hoe groter de knoop, hoe rijker en belangrijker de drager was.


De tas is rond, de knop begint in het midden met vasten. Daarom heen haak je stokjes met popcorns van 5 stokjes. Nadat ik twee delen heb gehaakt, heb ik de delen aan elkaar gehaakt en heb ik een opening open gelaten, niet te groot. In deze opening heb ik de handvaten met stokjes vast gezet. Tussen deze stokjes heb ik aan beide kanten een tassel gemaakt, voor het speelse effect. De kraal in het midden maakt het af. In totaal heb ik 4 bollen Mighty Oak nodig gehad.

Steun juf Sas

Ben je blij met dit gratis patroon, steun dan Juf Sas. Mijn patronen bied ik gratis aan, dat wil ik ook zo houden. Het is ook zo'n gedoe om voor een paar euro een patroon te verkopen. Mocht je juf Sas toch een kopje koffie gunnen kun je een donatie doen met een zelf gekozen bedrag. Ik waardeer het zeer, super bedankt alvast, alle kleine beetjes helpen!

Gebruikte steken:

-magische ring

-losse

-halve vaste

-vaste

-stokje

-popcorn van 5 stokjes


Afmetingen:

De tas is vanaf de onderkant tot de bovenkant gemeten (inclusief handvaten) 52 cm lang

Wat heb je nodig voor de tas Zeeuwse knop:

-4 bollen Mighty Scheepjes kleur Oak 752 á 2,95 per bol

-2 (bamboe) handvaten doorsnee 17 cm

-haaknaald 4,5

-schaar

-stopnaald

-2 kralen voor in midden van de zeeuwse knop

-bedels en kraaljes voor tassel

-label(voor meer info over eigen label, zie https://www.jufsas.com/post/label)

Hoe maak je Tas Zeeuwse knop:

Let op: Je sluit elke toer met en halve vaste (van binnenuit). Ik geef in patroon aan wanneer je haakwerk moet draaien. Haak bij een toer met vasten aan het begin een keerlosse.


Film met uitleg:


De zeeuwse knop 2x:

Start met een magische ring met haaknaald 4,5.

Toer 1:

Haak in de magische ring 6 vasten

Toer 2:

*Haak in iedere vaste 2 vasten*, *herhaal nog 5x totaal 12 vasten

Toer 3:

*Haak 1 vaste, haak in de volgende vaste 2 vasten*, *herhaal nog 5x totaal 18 vasten

Toer 4 t/m 6:

Haak 18 vasten

Toer 7:

Haak in iedere vaste 2 stokjes in de achterste lus, totaal 36 stokjes

Toer 8:

*Haak 1 stokje in de achterste lus, in volgende stokje, 2 stokjes in de achterste lus,* *herhaal nog 17x in totaal 54 stokjes

Nu draai je haakwerk

Toer 9:

Haak 1 vaste, *haak 1 Popcorn van 5 stokjes, haak 2 vasten*, *herhaal dit nog 17 x, je eindigt met 1 vaste in totaal haak je 18 popcorns

Draai nu weer je haakwerk

Toer 10:

*Haak 1 stokje, in het volgende stokje 2 stokjes* Herhaal nog 26 x in totaal 81 stokjes

Toer 11:

Haak 81 stokjes in de achterste lus

Toer 12:

*Haak in de eerste steek 1 stokje in de achterste lus, haak in de tweede steek 1 stokje in de achterste lus, haak in de derde steek 2 stokjes in de achterste lus*, herhaal nog 26x je meerdert dus elke derde steek, totaal 27 stokjes meerderen in totaal 108 stokjes

Nu draai je haakwerk

Toer 13:

Haak 1 vaste, *haak 1 Popcorn van 5 stokjes, haak 2 vasten*, *herhaal dit nog 35 x je eindigt met 1 vaste, in totaal haak je 36 popcorns

Draai nu weer je haakwerk

Toer 14: