google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverSuzanne

Haakpatroon sokken Joy & Jolly van Suzanne

Lieve allemaal, Suus hier! Ook wel de jongste dochter van juf Sas, eigenaar van het Instagram account @crochetkeepsthedoctoraway en misschien ondertussen ook wel bekend als echte sokkengek. Een aantal weken bracht ik mijn eerste sokken haakpatroon uit, namelijk sokken Soof (link naar het patroon: https://www.jufsas.com/post/haakpatroon-sokken-soof-van-suzanne)


Mijn nieuwe haakpatroon bestaat uit twee patronen voor verschillende sokken, namelijk sokken Joy (rood-witte sokken) en sokken Jolly (sokken met motief). 2 patronen in 1 dus! Ik ben een groot fan van Kerstmis en ook van kerstsokken, die ik het liefst het hele jaar door draag. Dit is mijn inspiratie geweest voor de patronen.


Deze sokken zijn leuk om te haken in of voor de december maand, maar kunnen ook prima het hele jaar door gehaakt en gedragen worden. Je kan bijvoorbeeld de kleuren of het motief aanpassen waardoor je de sokken helemaal naar jouw smaak kan haken. Lees vooral verder, want ik heb nog een leuke kerstkorting voor je!


Hoe worden de sokken gehaakt:

Het haakpatroon bestaat uit twee delen, één deel met het haakpatroon van sokken Joy en het andere deel met het haakpatroon van sokken Jolly. Het patroon bestaat uit 25 pagina's met uitgebreide uitleg en close-up stap voor stap foto's.


Beide sokken zijn helemaal op maat te haken (dus passend bij jouw schoenmaat) aan de hand van het patroon. Je kan de sokken tussendoor ook passen, omdat je begint met het haken van de teen en vanuit daar verder haakt. Na het haken van de teen, begin je met het gedeelte voor de voet. Voor sokken Joy haak je een herhaling van 4 verschillende toeren en wissel je vasten af met stokjes. Voor sokken Jolly haak je een motief met behulp van de tapestry haaktechniek.


Eenmaal aangekomen bij het gedeelte onder de voet waar je hiel begint, start je met het haken van de hiel. Er komen veel steekmarkeerders aan te pas bij het haken van de hiel. Ik neem je stap voor stap mee in dit proces aan de hand van de instructies en foto's, dus laat je hierdoor vooral niet afschrikken.

Na het haken van de hiel ga je verder met de enkel. Je kan dit stuk zo lang haken als je wil, passend bij jouw gewenste lengte van de sok. Je eindigt met het boord en dan is je sok af!


Hoe kan je sokken Joy & Jolly het beste dragen?:

De sokken zijn perfect om binnen te dragen. Mocht je de sokken in schoenen willen dragen dan kan dat natuurlijk ook, maar hou er rekening mee dat het wat dikkere sokken zijn. Mocht je op zoek zijn naar een haakpatroon van sokken die dunner zijn en beter in schoenen passen, dan is het haakpatroon van sokken Soof misschien iets voor jou (link naar het haakpatroon van sokken Soof: https://www.jufsas.com/post/haakpatroon-sokken-soof-van-suzanne).


Sokken Joy

Sokken Joy is een relatief eenvoudig patroon. De gebruikte steken (in het patroon staat beschreven in tekst en foto's hoe je deze steken haakt) geven de sokken een leuk effect. Ik vind het zelf altijd een heel karwei om alle draadjes weg te werken, maar bij sokken Joy is dit nauwelijks nodig omdat je de kleuren tussendoor niet afhecht. Ideaal dus!

Het haakpatroon van sokken Joy is uitgeschreven voor de smallere voet, maar in het patroon staat duidelijk beschreven (inclusief foto's) hoe je de sokken breder en passend voor jouw maat kan haken. Dit kun je doen door een haaknaald groter te gebruiken (haaknaald 3,0 mm) of de cursieve instructies in het patroon te volgen.


Voor sokken Joy heb je het volgende nodig:

- 2 bollen Jawoll, kleur 0060 (rood)

- 1 bol Jawoll, kleur 0001 (wit)

- Haaknaald 2,5 mm of haaknaald 3,0 mm (afhankelijk van hoe breed je de sokken wil haken)

- Meerdere steekmarkeerders (minimaal 12)

- Stopnaald

- Schaartje


Proeflapje: 26 steken x 30 toeren met haaknaald 2,5 mm = 10 cm x 10 cm. Indien je ander garen gebruikt, is het belangrijk om eerst een proeflapje te maken en na te gaan of de verhoudingen kloppen met mijn proeflapje. Als dit niet het geval is, kan je sok namelijk te groot of te klein uitvallen.


Gebruikte steken voor sokken Joy:

- Losse

- Vaste

- Stokje

- Vasten samen haken

- Halve vaste

- Vaste in de achterste lus 


Mijn kerst hart maakt een sprongetje maakt bij het zien van de combinatie van deze rode en witte sokkengaren, maar ik word ook razend enthousiast wanneer ik denk aan sokken Joy gehaakt met andere kleuren. Ik denk dat er heel veel mooie combinaties te maken zijn, zodat je de sokken het hele jaar door kan haken en dragen!


Sokken Jolly

Ik heb een zwak voor leuke printjes en motiefjes, al helemaal met Kerst. Vanuit dat idee ben ik begonnen met het ontwerpen van sokken Jolly. In het patroon van sokken Jolly wordt voor het motief de tapestry haaktechniek gebruikt, waarbij je met verschillende kleuren tegelijk haakt in de achterste lus van de steek.

De tapestry haaktechniek vraagt wat meer haakervaring. Ik probeer je in het patroon er zo goed mogelijk doorheen te loodsen met behulp van uitgebreide uitleg en foto's.


Het haakpatroon van sokken Jolly is geschikt voor elke breedte voeten. In de instructies staat, net zoals in het patroon van sokken Joy, hoe je de sokken passend kan haken voor jouw schoenmaat.


Voor sokken Jolly heb je het volgende nodig:

- 1 bol Jawoll, kleur 0216 (groen)

- 1 bol Jawoll, kleur 0060 (rood)

- 1 bol Jawoll, kleur 0001 (wit)

- Haaknaald 2,5 mm en haaknaald 3,0 mm

- Meerdere steekmarkeerders (minimaal 12)

- Stopnaald

- Schaartje


Proeflapje: 30 vasten x 28 toeren met haaknaald 2,5 mm = 10 cm x 10 cm. Indien je ander garen gebruikt, is het belangrijk om eerst een proeflapje te maken en na te gaan of de verhoudingen kloppen met mijn proeflapje. Als dit niet het geval is, kan je sok namelijk te groot of te klein uitvallen.


Gebruikte steken voor sokken Jolly:

- Losse

- Vaste

- Stokje

- Vasten samen haken

- Halve vaste

- Vaste in de achterste lus 


Ik vind het een heerlijk patroon geworden met de hartjes en de hulst. Als je sokken Jolly wil haken voor een andere gelegenheid dan Kerst dan kan je andere kleuren gebruiken of bijvoorbeeld alleen het motief van de hartjes herhalen en de hulst weglaten. Zo kan je sokken Jolly helemaal naar jouw wens haken.


Digitale haakpatroon van sokken Joy & Jolly

Het haakpatroon bestaat uit 2 verschillende patronen, sokken Joy & Jolly, en is te koop in de webshop van juf Sas voor €5,50.


Let op als je het patroon koopt, krijg je het meteen als download link in je mailbox. De link is 30 dagen geldig dus download het patroon binnen de 30 dagen en sla het patroon op zodat je het terug kunt vinden!


Het patroon kun je op allerlei manieren betalen dus niet alleen met Paypal. Klik in je winkelwagentje op afrekenen en je vindt alle mogelijkheden om te betalen, dus ook iDeal en bancontact.


Je kunt het haakpatroon van sokken Joy & Jolly ook vinden via de volgende link: https://www.jufsas.com/product-page/sokken-joy-en-jolly


Kerstkorting

Maar... dat is nog niet alles! Aangezien december ook de maand van geven is, geef ik je een kerstkorting waarmee je het haakpatroon van Joy & Jolly kan kopen voor €5 in plaats van €5,50. Deze kerstkorting is geldig tot en met dinsdag 26 december (dus t/m tweede kerstdag) met de code Jolly23. Deze kortingscode kan je invullen tijdens het afrekenen.

Hashtag

Mocht je sokken Joy en/of Jolly gaan haken, gebruik dan vooral #sokkenjoy en #sokkenjolly op social media en tag @crochetkeepsthedoctoraway op Instagram zodat iedereen mee kan genieten van jouw zelf gehaakte sokken.


Vragen

Bij vragen over het patroon kan je contact opnemen met mij via Instagram (@crochetkeepsthedoctoraway), via e-mail (crochetkeepsthedoctoraway@gmail.com) of stel ze via de speciale juf Sas facebook haak-en breigroep. Indien je vragen hebt over het bestelproces of de link in je mailbox stel dan je vraag via de website van juf Sas (https://www.jufsas.com/contact).

1.490 weergaven4 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

4 Comments


mezelf2
Dec 15, 2023

Hey Suus

Wat zijn je sokken weer prachtig !!! Jij word de koningin van de gehaakte sokken hoor!!! Ik ga ze zeker bestellen ...fijne feestdagen gewenst!!! Warme groetjes Linda 🥰

Like
Suzanne
Suzanne
Dec 17, 2023
Replying to

Hoi Linda, bedankt voor je lieve reactie! En super leuk dat je het haakpatroon gaat bestellen. Heel dankbaar voor alle bestellingen die binnenkomen. Ik wens je alvast veel haakplezier en hele mooie, fijne feestdagen! ⛄️❤️

Like

Elke Verbeeren
Dec 15, 2023

Mijn dochter zei direct : och zo toffe sokken. Dat gaat dan op lijstje staan voor te proberen. Dank u wel voor de uitleg

Like
Suzanne
Suzanne
Dec 17, 2023
Replying to

Wat leuk om te horen, Elke! Een fijne avond gewenst😄

Like
bottom of page