google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Pinterest
 • Twitter
 • Foto van schrijverSuzanne

Haakpatroon sokken Soof van Suzanne


Sokken Soof Suzanne

Hoi allemaal, Suus hier (de jongste dochter van juf Sas)! Zoals jullie misschien al op social media voorbij hebben zien komen, ben ik de afgelopen weken druk in de weer met sokken haken. Ik ben een echte koukleum en heb (bijna) altijd koude voeten. Sokken zijn daarom voor mij geen overbodige luxe. Op Pinterest en Instagram zie ik altijd zulke leuke gebreide sokkenpatronen voorbij komen, maar helaas nog weinig gehaakte sokken. Dus ik trok de stoute sokken, ik bedoel schoenen (😉), aan en begon te werken aan mijn eigen sokkenpatroon. Want zeg nou zelf, hoe leuk is het om je eigen sokken te kunnen haken?


Voor het haken van de sok begon ik bij de teen, waarvoor ik het garen Jawoll Superwash van Lang Yarns gebruikte en haaknaald 2,5 mm. Ook in het haakpatroon start je met het haken van de teen zodat je vanuit daar gemakkelijk de sok kan passen om te kijken of deze breed genoeg is voor jouw voet. Ik heb zelf wat smallere voeten. Het haakpatroon is uitgeschreven voor de smallere voet, maar in het patroon staat duidelijk beschreven (inclusief foto's) hoe je de sokken breder en passend voor jouw maat kan haken. Dit kun je doen door een haaknaald groter te gebruiken (haaknaald 3,0 mm) of de cursieve instructies in het patroon te volgen.


Nadat de teen af was, kon ik beginnen met het gedeelte voor de voet. Hiervoor koos ik voor een vrolijk en gemêleerd sokkengaren, de Move van Wooladdicts. Wat een leuk kleurverloop heeft dit garen! Ik haakte de sok in verlengde vasten, wat net weer een ander effect geeft dan gewone vasten.

sokken Soof Suzanne

Het gedeelte van de voet kan je zo lang maken als je wil, zodat deze bij jouw schoenmaat past. Eenmaal aangekomen bij het gedeelte onder de voet waar je hiel begint, kon ik starten met het haken van de hiel. Hierbij wisselde ik weer naar een draad Jawoll Superwash van Lang Yarns zodat dit gedeelte er lekker uit popt. Het haken van de hiel vraagt wat meer van je aandacht, je telkunsten en om een heleboel steekmarkeerders om het tellen te vergemakkelijken. Geen paniek, in het patroon loods ik je er stap voor stap doorheen.

Sokken Soof

We zijn nu over de helft van de sok.. Op naar de enkel! Deze haakte ik weer met het Move garen van Wooladdicts. Je kan door haken tot de sok jouw gewenste lengte heeft. Voor de boord staan in het patroon twee verschillende opties beschreven. Ik haakte zelf een boord met reliëfstokjes voor- en achterlangs afgewisseld. Afhechten en draadjes wegwerken en klaar is kees (alleen de tweede sok nog haken 😉). En zo is het haakpatroon van sokken Soof ontstaan!

Sokken Soof

Mijn moeder, juf Sas, heeft het patroon van sokken Soof ook gehaakt. Zij haakte met een andere kleur van het Move garen van Wooladdicts en heeft in plaats van de Jawoll Superwash de Alpaca Soxx van Lang Yarns gebruikt voor de teen, de hiel en het boord. Zij haakte een boord met toeren van vasten in de achterste lus. Deze optie staat ook beschreven in het patroon. En hoe leuk zijn ook deze sokken geworden!

Sokken Soof

Mocht je ook enthousiast zijn geworden en graag het sokken haken willen leren, dan is het haakpatroon van sokken Soof misschien iets voor jou. Maar wees gewaarschuwd.. sokken haken is heel verslavend!


Wat heb je nodig voor het haken van sokken Soof:

 • 1 bol Lang Yarns Jawoll Superwash (kleur 0379 (turquoise)

 • 1 bol Wooladdicts Move (kleur 0004)

 • Haaknaald 2,5 mm of 3,0 mm

 • Steekmarkeerders (minimaal 12)

 • Stopnaald

 • Schaartje


Proeflapje: 28 verlengde vasten x 26 rijen met haaknaald 2,5 mm = 10 cm x 10 cm.


Gebruikte steken:

 • Losse

 • Vaste

 • Verlengde vaste (in het patroon staat beschreven in tekst en foto's hoe je deze steek kan haken)

 • Vasten samen haken

 • Halve vaste

 • Stokje

 • Reliëfstokje voorlangs

 • Reliëfstokje achterlangs

 • Vaste in de achterste lus


Digitale haakpatroon van sokken Soof

Het haakpatroon van sokken Soof vind je nu als los patroon in de webshop van juf Sas voor €4,50.


Let op als je het patroon koopt, krijg je het meteen als download link in je mailbox. De link is 30 dagen geldig dus download het patroon binnen de 30 dagen en sla het patroon op zodat je het terug kunt vinden!


Het patroon kun je op allerlei manieren betalen dus niet alleen met Paypal. Klik in je winkelwagentje op afrekenen en je vindt alle mogelijkheden om te betalen, dus ook iDeal en bancontact.


Je kunt het haakpatroon van Sokken Soof ook vinden via de volgende link: https://www.jufsas.com/product-page/sokken-soof


Hashtag

Mocht je sokken Soof gaan haken, gebruik dan vooral #sokkensoof op social media en tag @crochetkeepsthedoctoraway op Instagram zodat iedereen mee kan genieten van jouw zelf gehaakte sokken.


Vragen

Ik wens je succes en vooral heel veel haakplezier. Bij vragen over het patroon kan je contact opnemen met mij via Instagram (@crochetkeepsthedoctoraway), via e-mail (crochetkeepsthedoctoraway@gmail.com) of stel ze via de speciale juf Sas facebook haak-en breigroep.


Heel veel liefs,

Suzanne van @crochetkeepsthedoctoraway

Sokken Soof

2.304 weergaven3 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

3 Comments


Els van Beugen
Dec 31, 2023

Hoi hoi, bedankt voor je reactie. Ik snap t en ga het een kans geven💪. Fijne dag,

Groet, Els.

Like

Els van Beugen
Dec 25, 2023

Leuke sokken hoor! Kunnen we ze ook in kindermaten haken? Vanaf maat 32 bedoel ik. Ik hoor het graag. Gr Els.

Like
Suzanne
Suzanne
Dec 30, 2023
Replying to

Hoi Els, bedankt voor je vraag. Het patroon is geschreven voor volwassen voeten, maar ik denk dat de sokken ook te haken zijn voor kinderen mits je wat aanpassingen toepast in het haken van het patroon. Zo moet je in ieder geval bij het haken van de teen eerder stoppen met meerderen zodat de sokken niet te breed worden. De lengte kan je net zo lang maken als je wil, dus ook voor maat 32. Hoe de hiel uitvalt bij kinderen durf ik niet te zeggen.. dat heb ik zelf nog nooit uitgeprobeerd. Hopelijk geeft dit een antwoord op je vraag. Fijne avond gewenst! Groetjes Suzanne

Like
bottom of page