google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • Pinterest
 • Twitter
 • Foto van schrijverjuf Sas

Terug in de tijd: Verhalend Ontwerp Anne en Ramzi mei 2004 Betekenisvol leren


Het verhalend ontwerp was eigenlijk mijn leukste stage tijdens mijn studie. Ik heb er van genoten om een ontwerp aan de hand van het boek Polleke van Guus Kuijer te maken en uit te voeren. De kinderen waren erg enthousiast als we met het verhalend ontwerp gingen werken. Ook wilde ik het heel spannend brengen en wilde ik het geloofwaardig over laten komen. Vandaar dat ik bij hotmail een e-mailadres heb aangevraagd en dit gebruikt heb om het verhalend ontwerp te sturen. Op deze manier zouden de leerlingen niet gaan twijfelen en argwaan krijgen dat het niet echt zou zijn.

Voor de groep heb ik bij hotmail ook een eigen account aangevraagd. Zo konden ze zelf e-mails sturen naar Anne en konden ze contact met haar houden. Dit vonden ze altijd weer erg leuk om te doen en het was altijd weer erg spannend of er bericht terug was van Anne. Er bleven zelfs kinderen langer op school om een bericht voor Anne op de computer te typen.

Ik vergeet nooit meer de opgewonden koppies, toen ik met het plot begon en de dagboekbrief in het dagboek van Wim Kan vond. Ze waren er helemaal vol van en waren de volgende morgen haast niet te houden. Ze wilden weten of er mail was van dat meisje dat we toen nog A. noemden. In de volgende les hebben we A. via een stemming Anne genoemd en zo is Anne een heel eigen leven gaan leiden. Het leukste van alles vond ik, dat kinderen zelf ook thuis gingen mailen met Anne. Ik kreeg privé berichtjes van leerlingen.

Hier een berichtje van Cynthia:

Hallo onbekende,

Ik weet dat je niet je naam wil zeggen je hebt wel gehoord dat we je Anne

hebben genoemd.

Vind je dat een leuke naam?

Ik wel!

Ik wou je Amanda noemen.

Dat vind ik een leuke naam maar Anne vindt ik ook leuk hoor!

Zou je je naam niet aan mij willen zeggen?

Maar dat hoeft niet hoor!

Mail je terug

Groetjes:Cynthia van groep:5/6

Deze mailtjes heb ik altijd uit naam van Anne beantwoord. Ik heb ze dus wel een beetje voor de gek gehouden maar kon zo de lessen heel goed sturen. Het verhalend Ontwerp bestond uit 10 lessen.

De lessen die ik gegeven heb gingen over:

 • Dagboeken, wat schrijf je erin?

 • Beeldende vorming, vervolg op de lessen over het zelfportret

 • Marokko

 • De Islam

 • Mozaïek maken

 • Tips voor Anne om haar gevoelens te tonen

 • Rekenles over treinreizen

 • Pesten

 • Een dagje weg/vervolg op de lessen recreatie uit de methode Hier en Daar

 • Feestelijke afsluiting Marokkaans eten en de film Polleke kijken

Het leuke was dat er ook spontaan twee muzieklessen aan het verhalend ontwerp werden gekoppeld. Ik heb de muziekleraar Gerard gebeld en uitgelegd waar we mee bezig waren. Ik vroeg of hij zijn muziekles hier op aan wilde sluiten en dat deed hij. Hij had een Marokkaans liedje die de kinderen leerden zingen. De tweede les gingen ze ook meeklappen en meedansen. Ze herkenden de Marokkaanse muziek ook meteen in de film Polleke en zaten onder het kijken helemaal mee te swingen. Dat was erg leuk om te zien.

En helemaal geweldig om deze tips van dochter Suzanne (die het toen echt niet leuk vond dat ik haar juf was) terug te lezen.


37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page