google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Vrouwendag, 5 tips waar vrouwen zelf beter in kunnen worden


Ik teken en schilder graag vrouwen, waarom eigenlijk weet ik niet precies maar meestal komen er vrouwenfiguren terecht op mijn doeken. Ook werk ik met vrouwen, eerst in het onderwijs en nu bij de bibliotheek. Vandaag is het internationale vrouwendag. Helaas is er nog steeds een speciale dag voor de rechten van de vrouw omdat dit ook nog steeds nodig is. Vrouwen worden toch vaak anders behandeld dan mannen, qua salaris en qua rechten. Uit ervaring weet ik dat vrouwen daar zelf ook vaak een aandeel in hebben. In dit blog 5 tips waar vrouwen zelf beter in kunnen worden.

Tip 1 Eeuwige onzekerheid

Doe ik het wel goed, dat stemmetje speelt bij zoveel vrouwen door het hoofd. Iedereen is onzeker, geloof mij, allemaal maken we fouten en helaas van vallen en opstaan leer je en kom je verder. Als je nooit fouten maakt kan je ook niks leren. Als je geen fouten durft te maken, sta je sowieso stil. Kortom stop met de eeuwige onzekerheid en twijfel niet over jezelf. Als je verder wil komen, moet je soms over grenzen heen, je hoofd stoten en fouten maken.

Tip 2 Leven voor de buitenwereld, onecht voordoen

De vuile was binnen houden, bang zijn wat je omgeving ervan zegt, wat zullen ze wel niet denken, deze geijkte dingen leven veel bij vrouwen. Op social media is dit helemaal erg. Daar worden heel wat foto's geplaatst van een FAKE leven, mooie foto's van onechte situatie. Ik zag laatst een post op instagram van een kunstenaar die in een geweldig mooi uitgedost tenue, opgemaakt en op hoge hakken stond te schilderen. Ik moest daar erg om lachen als ik aan mezelf denk als ik schilder in joggingbroek onder de verf vegen. Waarschijnlijk verkopen zulke plaatsjes wel maar het is echt niet de realiteit. Glossy's vol gephotoshopte foto's, we kopen ze masaal en spiegelen ons aan modellen die niet de werkelijkheid zijn en waar niemand aan kan voldoen. En waarom? Wie legt ons dat op, de reclamewereld....nee dat doen we zelf door er aan mee te doen en worden we er gelukkiger van? Nee juist niet, heel ongelukkig zelfs want het leven is niet maakbaar. Trap niet in praatjes of social media posts van moeders over baby's die na 3 weken doorslapen, perfect opgeruimde huizen hebben, voorbeeldige kinderen hebben die op vioolles zitten, kampioen judo zijn en 5 talen spreken. Moeder zijn is geen roze wolk, dat is hard werken met heel veel tranen, onzekerheden, verdriet, vallen en opstaan. Schaam je daar niet voor en spiegel je niet aan onrealistische beelden.

Tip 3 Durven

Ik kan het niet, als ik deze vraag stel denkt iedereen dat ik dom ben, niemand zit op mijn ideeën te wachten. Ik zie het dagelijks om me heen gebeuren. Vrouwen denken vaak dat hun mening er niet toe doet. Als je wel je mening geeft, word je al snel als kenau, bitch of in ieder geval als iemand met haar op de tanden gezien. Ook jouw mening doet er toe, waarom cijfer je jezelf weg en durf je niet. Waarschijnlijk werd er vroeger al niet naar je geluisterd en werd je daarin steeds bevestigd in je omgeving. Durf de stap te nemen, durf je mond open te doen, durf te geloven in jezelf.

Tip 4 Uiterlijk

Ik zie er niet uit, ik ben te dik, ik ben pas goed als er 10 kilo af is. We zijn gefixeerd op ons uiterlijk en voelen ons pas goed als we voldoen aan het beeld dat we onszelf hebben opgelegd. Ben je pas echt gelukkig als er 10 kilo af is? Ik heb mezelf jaren lang onzeker gevoeld over mijn lijf. Ik ben lang en vond mezelf altijd te dik. Ik wilde eigenlijk niet gezien worden maar ach met 1.82m kan je je moeilijk verstoppen :-)

Als ik nu foto's terug kijk van vroeger denk ik jeetje wat zag ik er goed uit. Gewoon een mooie jonge vrouw die toen nog niet besefte dat ze mooi was. Zonde, verloren jaren van onzekerheid. Daar ben ik dus mee opgehouden. Wees trots op je lijf. Iedereen heeft putten in z'n billen en dijbenen. Ik heb met dit lijf 3 mooie geweldige kinderen voortgebracht. Dat laat z'n sporen na, ook de jaren die geleefd zijn. Dus wees jezelf, je bent goed zoals je bent, laat zien wie je bent en laat je niet geleefd worden door allerlei schoonheidsidealen. Jouw kracht zit in wie je bent en niet in een loze mooie nietszeggende buitenkant.

Tip 5 Directheid

Vrouwen vinden het o zo moeilijk om eerlijk te zijn en zijn zelfs gemeen tegen elkaar. "Je ziet er echt geweldig uit, staat je goed" en achter haar rug om tegen een andere vrouw, "jeetje zag je dat, ziet er niet uit". Dat niet eerlijk zijn vind ik een van de moeilijkste dingen van het werken met vrouwen. Je ziet allerlei lichaamstaal, je voelt van alles maar het wordt niet uitgesproken. Zeg wat je denkt, spreek het uit tegen degenen waar tegen je het moet zeggen en niet tegen je collega waar het niet over gaat. Vrouwen zijn bang om de ander te kwetsen, om de verhoudingen te verstoren, om nog wel met elkaar door 1 deur te kunnen. Feedback geven blijft moeilijk voor vrouwen, misschien niet alleen voor vrouwen maar mannen zijn er toch net iets makkelijker in en vergeten het voorval ook weer en blijven de oude koeien niet 3 jaar uit de sloot halen.

Kortom lieve mooie vrouwen op deze wereld, Internationale vrouwendag is belangrijk maar ook wijzelf kunnen er hard aan werken om onze positie te verbeteren. Verander de wereld, begin bij jezelf!

346 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page