google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Museum van mezelf


We gaan graag naar musea, de afgelopen tijd dan even niet dus vandaar deze blog over het museum van mezelf. Bij de verhuizing hebben we heel veel weggedaan maar we hebben natuurlijk wat bijzondere persoonlijke dingen bewaard. Dingen waar we om emotionele reden geen afscheid van konden nemen. Ik heb 12 dingen uitgezocht die ik als een soort museumstuk bewaar.

1. Jimmy Joy schoenen van Jeroen

Ze staan in onze woonkamer op de kast, de eerste schoenen van Jeroen die hij in 1964 droeg. Zo schattig deze witte Jimmy Joy schoentjes. Ik kan er geen afstand van doen en ik koester ze.

2. Sleutelhanger Bever

Deze sleutelhanger heb ik in op vakantie in de Jura gekocht. Deze vakantie liep niet zo lekker, allebei moe veel onuitgesproken dingen en ruzietjes. Bij een bezoek aan een waterval (waar ik natuurlijk plat op mijn kont ging) heb ik in een souvernirshop deze bever gekocht. Als je in zijn buik drukt, gaat hij een heel vrolijk deuntje spelen. Dat heb ik die vakantie in de stacaravan veel gebruikt, het hielp, je moest er elke keer weer om lachen en gaat vanzelf meedansen. Ik heb hem altijd bewaard en af en toe geef ik nog een druk in zijn buik en word ik weer vrolijk.

3. Mijn schoolkoffertje

Deze foto is van mijn eerste schooldag in Zuid-Afrika. Samen met broer Frits op weg naar school. Ik keurig in uniform met kousen en zwarte schoenen met koffertje, Frits gewoon op blote voeten. Dit koffertje heb ik altijd bewaard, het is overal mee naar toe verhuisd en tegenwoordig ligt het koffertje voor de sier bovenop de kast bij mijn dochter Daphne in huis.

4. Affiches van tentoonstellingen en voorstellingen

Bij ieder museumbezoek neem ik wel een uitleg over de tentoonstelling mee. Deze bewaar ik allemaal in ons grote kunstboek. Erg leuk om nog eens terug te kijken.

5. Lego huis

Wat heb ik hier veel mee gespeeld, het Lego huis met poppetjes. Ik vond het heerlijk om het huis te veranderen en te spelen met de poppetjes. Ik heb deze Lego altijd bewaard en het ligt nog steeds op zolder. Ik wil nog eens kijken of de oude handleidingen op internet te vinden zijn zodat ik het huis in z'n oude glorie kan herstellen. Lego en playmobile van onszelf en de kinderen hebben we niet weggedaan, dat blijft mooi en leuk, de kleinkinderen spelen er nu weer graag mee.

6. Servies van tante Annie

Eén van de weinige erfstukken in ons huis is dit servies dat ik van tante Annie heb gekregen. Ze heeft het me persoonlijk gegeven. Ik was vereerd. Het is een mooi handgemaakt servies (met kopjes) en staat super mooi in onze kast. Ik gebruik het nooit, het staat echt voor de sier.

7. Mariabeelden

Hoewel ik niet katholiek ben opgegroeid heb ik wel wat met Maria. Als we ergens zijn waar een (katholieke) kerk is, moet ik even naar binnen en brand ik een kaarsje. We hebben zelf in huis een grote en een kleine Maria en een groot Jezusbeeld. Ze hebben geen religieuze waarde voor mij, ik vind deze beelden gewoon mooi.

8. Kaartje per dag

Ik houd van quotes, van wijsheden. Deze kaartjes liggen op mijn bureau en als ik er erg in heb, trek ik een nieuw kaartje en probeer ik de tekst tot me te nemen en toe te passen. Valt niet altijd mee maar goed om je er steeds weer bewust van te zijn.

9. Poëziealbum, oude agenda's en dagboeken

Wat heb ik in mijn leven al veel geschreven. Dagboeken vol, schoolagenda's vol gekliederd en ook agenda's die helemaal per dag bijgehouden zijn. Ook mijn oude poeziealbum met versjes van vader, moeder, broers, zus, mijn opa en oma's, oude meesters & juffen, buren, ooms, tantes en klasgenootjes heb ik bewaard. Er zijn al heel wat mensen uit dit album overleden, stukje nostalgie om dit af en toe eens door te bladeren. Ook mijn oude dagboeken zijn hilarisch, ik schreef natuurlijk alleen als ik me diep ongelukkig voelde of dolblij was. De liefdesbrieven van mijn eerste vriendje in de brugklas (1982) heb ik er in geplakt. Zo grappig om te lezen.

10. Voor ieder kind een sieraad

Bij iedere bevalling heb ik van Jeroen een sieraad gekregen, een slavenarmband bij Daphne, een ring bij Suzanne en een ketting bij Jens. De slavenarmband heeft Daphne als peuter uit zijn verband getrokken, de ring van Suus is in de loop der tijden kapot gegaan, alleen de ketting van Jens draag ik af en toe. Maar ik zal deze sieraden sowieso altijd bewaren.

11. Boeken

Hoewel we heel graag lezen, hebben we bij de verhuizing bijna alle boeken weggedaan. We hebben allebei een e-reader, ideaal. De boeken stonden in de kast te verstoffen en nemen ook weer veel ruimte in. Het gaat bij mij niet om de buitenkant van een boek maar vooral om de binnenkant van een boek. Wat heb je zelf aan de inhoud van het boek, wat haal je eruit. We hebben alleen een paar bijzondere boeken bewaard zoals naslagwerken en gesigneerde boeken.

12. Bord uit Turkije gekregen van Ismaël

Bij onze eerste vakantie in Turkije in Side raakten we bevriend met de hotelfotograaf Ismaël Gumus. Een hele vriendelijk jongeman waar we elke dag een praatje mee maakten en die ons Turks leerde en hij van ons Nederlands leerde. We hebben veel lol samen gehad. Bij het afscheid had hij voor iedereen, ook voor de kinderen, een cadeautje. Zo bijzonder, wij kregen deze mooie handbeschilderde schaal van hem. Ismaël vond de tulpen op de schaal heel symbolisch, tulpen die uit Turkije komen en die Holland bekend hebben gemaakt.


774 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Commentaires


bottom of page