google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Wandeling: In de voetsporen van Henriëtte Roland Holst op de Oude Buisse Heide in Zundert


De laatste tijd wandelen Jeroen en ik veel. Uit werk 6 kilometer de polder in. Een rondje van een uur. Afgelopen vrijdag was het heerlijk weer en togen we naar Zundert/Achtmaal om de gedichtenroute op De Oude Buisse Heide in Zundert te lopen. Jeroen had deze wandeling gevonden via de app van natuurmonumenten. Henriette Roland Holst schonk dit natuurgebied in 1945 aan Natuurmonumenten. Samen met haar man Richard Roland Holst, beeldend kunstenaar, verbleef ze hier in de zomermaanden om inspiratie op te doen. De gedichtenroute is echt heel mooi. Je ziet tijdens de wandeling allerlei soorten bomen: grove den, Amerikaanse eik, beuk, berk, spar en douglas-boom. Het landschap is erg gevarieerd. Je komt langs vennetjes, heide, open plekken, kunstwerken, de gedichten en geniet van de rust en alle vogelgeluiden.

Lof der duisternis

Ik heb den dag van heden doorgebracht

zoals hij voor een oude vrouw kan wezen:

wat gewerkt, wat gewandeld, wat gelezen,

en over vele dingen nagedacht.

En verder heb ik met schaamte erkend

dat ik te snel naar de pen heb gegrepen:

had ik mijn oordeel wat fijner geslepen,

ik had mijn medemensen niet gekrenkt.

Nu is na den avond de nacht gekomen:

'k lig in het duister, in het warme bed;

als een plant, in een perk in d' aard gezet,

voel ik in de stilte mij opgenomen,

verwonderlijk bevredigd, zalig vrij. -

Het leven heb ik achter mij gelaten:

voorbij de dag, de dooltocht door zijn straten -

't leven der mensen trok aan mij voorbij.

Buiten vieren millioenen sterren feest,

daar straalt door heel de nacht hun groot geflonker;

maar binnen heerst het gezegende donker,

dat ook de wonden van het hart geneest. -

Henriëtte Roland Holst

Tussendoor wijst de app je op mooie dingen en wetenswaardigheden. Je krijgt het geluid te horen van de leeuwerik. We hebben de naalden van de Douglas-boom tussen onze vingers gewreven en de geur opgesnoven. Nu snap ik waarom parfumerie Douglas zo heet. We kwamen langs de theekoepel waar Henriëtte regelmatig verbleef. Ook konden we ons inleven waar de gasten, zoals architect Berlage en schrijver Herman Gorter en toenmalig minister-president Willem Drees langs het beukenlaantje logeerden. De rododendrons aan het eind van de wandeling gaf weer een andere dimensie. Het was prachtig, de zon op de mooie paarse bloeiende bloemen.

De wandeling eindigt bij de Angorahoeve, het witte huisje, de Herenkamer en het Atelier. De Angorahoeve was het zomerverblijf van Henriette en Richard Roland Holst. Richard beoefende zijn beeldende kunst in het Atelier. In de Herenkamer ontvingen zijn hun gasten. Het was perfect weer en de mooie natuur in combinatie met de gedichten en de app was geweldig. De dag werd afgesloten met een heerlijk biertje met pannenkoek/poffertjes bij 't Pannehûske. Een vakantie in één dag.

#tPannehûske #Zundert #Achtmaal #gedichtenroute #natuurmonumenten #app #wandeling #Douglas #HenriëtteRolandHolst #gedicht #Lofderduisternis #kunst #kunstenaar #atelier #angorahoeve #oudebuissehoeve #buissehoeve #landschap #natuur #genieten #pannenkoeken #poffertjes #RichardRolandHolst #herenkamer #beukenlaan #rust #poëzie #rododendrons #theekoepel #TipvanjufSas #OudeBuisseHeide #wandelen #inspiratie #taal #tekst

751 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page