google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Throwback Thursday Les Beeldende vorming compositie/ruimte De Schalm groep 3/4 2004


Van de week kwam ik kunstenaar Florian Pucher tegen en zijn Land Carpets. Een landcarpet is een modern tapijt, geïnspireerd op natuur en agrarisch gebied. Het toont de wereld recht van boven, zoals je het ziet vanuit het raam van een vliegtuig. Florian Pucher maakt geweldige tapijten

Ik moest meteen terug denken aan een mooie les Beeldende vorming in groep 3/4 van De Schalm tijdens mijn Pabotijd. Gelukkig heb ik mijn portfolio daarvan digitaal en kon ik het opzoeken en delen op deze throwback thursday.

Les compositie/ruimte groep 3/4 12 januari 2004

Lesdoel: De bedoeling van de les over compositie/ruimte is om de kinderen los te maken van de voor de hand liggende opzet van hun werkstuk. Ik confronteer de leerlingen bewust met een totaal ander standpunt.

Materialen: Met verf en papier een werkstuk maken vanuit het standpunt van een vogel. Wat zie je als je boven in de lucht vliegt.

Beeldaspect: Door het kijken naar luchtfoto’s en een verkeersmat met auto’s erop worden de leerlingen zich bewust van een totaal ander standpunt dan dat ze meestal tekenen of verven. Ze vullen de ruimte dus anders in.

Thema: De kinderen leren over het verband tussen standpunt en afbeelding. Zo leren de kinderen spelenderwijs de mogelijkheden van hun tekening uit te breiden.

Inleiding: Ik begin de les met een aantal luchtfoto’s Hoe zijn de deze foto’s genomen, wat valt je op aan deze foto’s. Wat is er te zien op deze foto’s. We praten verder verschillende standpunten waaruit je een werkstuk kan maken.

Lesverloop: Toen ik deze les voorbereidde, dacht ik eigenlijk dat deze les te moeilijk zou zijn voor groep 3/4. Kunnen de kinderen wel verven vanuit een ander standpunt. Ik heb de les goed voorbereid en veel luchtfoto's uitgeprint om te laten zien. We hebben een uitgebreid kringgesprek gehad over wat je ziet als je vogel bent en vliegt in de lucht. Dit gesprek ging heel goed en de kinderen begrepen wat de opdracht van deze les was.

De kinderen waren erg enthousiast en ik ook. Ze wilden me allemaal helpen met het klaarzetten van de spullen en ook het opruimen ging prima. Ik vond het zo leuk hoe de kinderen bezig waren. Je zag dat ze het een uitdaging vonden om weer eens op een andere manier te kijken en dit over te brengen op papier. Ze hebben allemaal de opdracht uitgevoerd en ik ben erg trots op de resultaten. De evaluatie ging ook prima. De kinderen konden goed vertellen wat ze geverfd hadden en luisterden naar elkaar. Ze keken ook goed naar elkaars werk.

De werkstukken:

106 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page