• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Saskia...waar is dan Jeroen?


Op 20 april 1969 werd ik geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Drie maanden daarna zou Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zetten, dat jaar dus. Mijn vader en moeder gaven mij de namen “Saskia Louise”, geen familienamen, ik ben vernoemd naar de vrouw van de schilder Rembrandt, Saskia van Uylenburgh.


In 1976 keerde mijn familie terug naar Nederland en kwam ik bij juffrouw van der Graaf in de klas op de Prinses Margrietschool in Papendrecht. Ik herinner me nog goed de neuzen van mijn klasgenootjes tegen het raam. Er kwam een nieuw kindje in de klas en ze sprak bijna geen Nederlands. De juf vertelde me dat ik veel moest lezen en daar had ze ook een grappig boekje voor “Saskia en Jeroen” van Jaap ter Haar. Ik heb heel wat boekjes gelezen van deze serie en Jeroen achtervolgde mij. “Saskia…waar is dan Jeroen?” Dit was een voorbode dat boeken een belangrijke rol in mijn leven zouden gaan spelen.


Toen ik op mijn 15de een leuke jongen tegen kwam en op het eerste gezicht onder de indruk was, werd dat gevoel getemperd toen ik hoorde dat hij Jeroen heette. Maar de liefde was toch sterker en vanaf mijn 16de ben ik samen met Jeroen en vormen we dus het mooie duo Saskia en Jeroen dat nu al 34 jaar duurt.


De liefde voor het lezen, ben ik op het voortgezet onderwijs kwijt geraakt. Ik had een talenpakket en moest verplicht zoveel boeken lezen dat ik de eerste 10 jaar na mijn diploma geen boek meer heb aangeraakt. Toen ik op mijn 33ste weer terug de schoolbanken in ging om mijn droom te verwezenlijken, raakte ik weer verslingerd aan het lezen en voorlezen. Mijn eindscriptie van de PABO ging over allerlei routines rondom beginnende geletterdheid met het inzetten van prentenboeken. Nog altijd trots dat mijn scriptie genomineerd is voor de de Trouw Talentprijs.


Na de kleuters, kreeg ik groep 7/8 onder mijn hoede. Kinderen gaan pas met plezier lezen als er leuke boeken in de klas zijn en daar zorgde ik dan ook voor. Bij elk nieuw thema, nieuwe boeken en de dag begon met heerlijk stil lezen. Ik deed natuurlijk mee om het goede voorbeeld te geven. Toen ik in de krant de vacature bij Bibliotheek Oosterschelde zag om met het onderwijs een nieuw project rondom leesplezier op te zetten, heb ik erg lopen dubben. Soms moet je gewoon springen, iets loslaten en proberen. Ik kreeg de functie en heb het project opgezet met 4 scholen. Met dozen boeken, leuke lesprogramma’s ging ik de klassen in en zag dat het werkte. Kinderen werden enthousiast en zelf de niet-lezers begonnen te lezen.


Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder, er is een heel team met leesconsulenten en we werken met heel veel scholen samen met de Bibliotheek op school. Leesplezier heeft zich uitgebreid met Mediawijsheid en het concept staat als een huis. Helemaal trots ben ik dan ook dat ons team de RESET award heeft gewonnen. Overnieuw beginnen met bibliotheekwerk, een bekroning op ons werk.


Bij Bibliotheek Oosterschelde ben ik drie jaar geleden overgestapt naar de functie 'specialist Digitale Bibliotheek' en ook hier is nog een wereld te winnen, voor jong maar zeker ook voor oud. De digibeet is de analfabeet van de 21ste eeuw. Je kan niks meer zonder computer of smartphone, je moet wel mee, of je nu wilt of niet. Het blijft een leven lang leren en ontwikkelen.

Het boek “Saskia en Jeroen” van juffrouw van der Graaf was het begin, nu 45 jaar verder houd ik nog steeds van boeken, maar lees ik ze digitaal. Waarom? Je kan de lettertypes en grootte aanpassen op een ereader en iPad, ideaal voor mij want kleine letters gaan namelijk erg gauw dansen. Dat betekende vroeger dat boeken met kleine letters afvielen maar nu kan ik dus alles lezen.


Wist je dat de Bibliotheek heel veel leuke e-books in de collectie heeft en dat luisterboeken ideaal zijn bij het haken, tuinieren, schoonmaken, autorijden en ga zo maar door. En daarvoor hoef je niet voor naar de Bibliotheek maar kun je gewoon vanuit huis regelen. Voor ongeveer €45 per jaar gaat er een wereld voor je open, dat is €3,75 per maand, wat is dit nu eigenlijk, twee pakken koekjes en je bent het ook kwijt.


Juf Sas heeft ook een eigen boekentip pagina. Heb je nog tips voor mij, graag, want net zoals bij kinderen kan een verhaal het verschil maken in je leven. Dat is het mooie van een boek, het kan ontspannen, emoties oproepen en soms zelfs je leven veranderen. Ik wens jullie een zomer vol verhalen toe!


#boek #bibliotheek #saskiaenjeroen #ebooks #luisterbieb #column #bibliotheekoosterschelde #debibliotheekopschool #jufsas #juf #onderwijs #lezen #leesplezier #mediawijsheid #boeken #leesbevordering #resetaward