google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Het verhaal van het potlood Paulo Coelho


Vandaag dacht ik dat ik in Bananensplit was beland. Ik moest nog in en winkel een pakje ophalen. Ik ging naar binnen en achter de toonbank stond een vriendin van mijn dochter dus ik begroette haar. Ze was druk bezig bonbons in een doosje te verpakken dus ik bleef wachten tot ze tijd had voor mij. Opeens voel ik een behoorlijke harde duw in mijn rug. Ik schoot een stuk opzij en keek verbaasd wie dit deed. Ik dacht dit zal wel een bekende zijn die me even hardhandig begroet maar toen ik opzij keek zag ik een ongeveer 60-jarige vrouw, keurig gekapt en opgemaakt, ik kende haar niet. Ze snauwde me toe "kan je niet opzij gaan". Ik was te verbaasd en te verbouwereerd door deze harde por maar antwoordde toch met "als u me dat gevraagd had, had ik dat zeker gedaan". Het rare was dat ze er makkelijk langs kon, ik versperde niet echt enorm de doorgang. Haar weerwoord was "je ziet toch dat ik er aan kom". Nu was ik nog meer uit het lood geslagen door dit antwoord. Hé, ik heb haar niet opgemerkt en dan nog....wat is dit. Beetje giftig kwam er bij mij een SORRY HOOR uit. De dame opende haar mond maar sloot hem na een hap adem toch maar gelukkig. Ik draaide mijn hoofd weg en ging de winkel maar in om dit voorval te verwerken. Dit alles om een soort bitch fight te voorkomen. Wat gebeurde hier, waarom doet iemand dit, wat een reactie en vooral die harde duw, wat denkt iemand dat zij dit een ander kan aandoen. Echt, ik ben er gewoon vandaag een beetje van uit mijn doen geweest. Boos, boosheid ook omdat ik naderhand pas bedenk wat ik had moeten zeggen of moeten doen. Ook allerlei lelijke dingen gingen door mijn hoofd. Vast zo'n keurige PPV mevrouw die altijd afgeeft op alle tuig en buitenlanders en zichzelf dan wel zulk gedrag permitteert. Aannames natuurlijk want ik ken deze mevrouw helemaal niet, ik weet haar achtergrond niet en ook niet hoe ze de dag begonnen is. Ik moest ook aan het verhaal van het potlood denken. Ik zou het haar graag mee willen geven. Besef goed dat alles wat je in je leven doet, sporen zal achterlaten en probeer je daar bewust van te zijn. En écht een vriendelijk woord, gebaar, gezicht maakt het leven zoveel makkelijker en leuker voor iedereen.

Het verhaal van het potlood

Een jongetje keek naar zijn oma die een brief aan het schrijven was. Op een gegeven moment vroeg hij: Oma, schrijf je een verhaaltje over wat wij samen hebben meegemaakt? Of schrijf je misschien een verhaaltje over mij? Zijn oma stopte met haar brief, glimlachte, en zei: 'Ik schrijf inderdaad over jou. Maar belangrijker dan de woordjes die ik schrijf, is het potlood waarmee ik schrijf. Ik zou willen dat je later, als je groot bent, net zoals dit potlood wordt.' Het jongetje keek nieuwsgierig naar het potlood, maar kon niets bijzonders ontdekken. Maar het is gewoon maar een potlood! Het is maar hoe je er naar kijkt. Het potlood heeft vijf bijzondere dingen die jou - maar dan moet je ze wel onthouden- tot iemand zullen maken die altijd in vrede met de wereld zal leven...

Ten eerste: Je zult misschien grootse daden verrichten, maar je mag nooit vergeten dat er een hand is die jou leidt. Deze hand noemen we God, en hij zal je altijd leiden volgens zijn wil.

Ten tweede: Af en toe moet je stoppen met schrijven, om de punt te slijpen. Daardoor heeft het potlood een beetje pijn, maar het wordt er wel scherper van. Dus moet je wat pijn kunnen verdragen, het maakt je tot een beter mens.

Ten derde: Als je met een potlood schrijft, kun je altijd uitgummen wat je fout schreef. De les is dat corrigeren wat we gedaan hebben niet slecht is, maar belangrijk, om rechtvaardig door het leven te kunnen gaan.

Ten vierde: Het belangrijkste van het potlood is niet het hout of de buitenkant, maar het grafiet dat erin zit. Dus wees steeds bezorgd om wat er binnen in je gebeurt.

Ten slotte, het vijfde wat een potlood bijzonder maakt: het laat altijd een spoor achter. Besef goed dat alles wat je in je leven doet, sporen zal achterlaten en probeer je daar bewust van te zijn.

Paulo Coelho uit het boek "Als een rivier" 2006

#PauloCoelho #boek #alseenrivier #boekentip #inspiratie #hetverhaalvanhetpotlood #jongetje #oma #briefschrijven #bijzonder #belangrijkste #uitgummen #puntslijpen #pijn #geleidworden #vijfpunten #potlood #binnekant #spoorachterlaten #inspireren #woorden #potloodwaarmeeiokschrijf #appstudio #app #fotobewerken #boeklezen #levenswijheid #levenslessen #betermens #God #ontmoeting #spoornalaten #vervelendeervaring

1.052 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page