google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Boekquote uit 'Naar het noorden' geschreven door Koos Meinderts


Het boek 'Naar het noorden' geschreven door Koos Meinderts heeft dit jaar de gouden Griffel gewonnen. Het stond al op mijn lijstje om te lezen maar door deze bekroning een extra reden erbij om het boek te gaan lezen.

Het verhaal speelt zich af in de hongerwinter van 1944 en wordt verteld door Jaap. Jaap moet samen met grote zus Nel en broer Kleine Kees afreizen naar het noorden omdat zijn vader en moeder de kinderen niet meer kunnen voeden. Je reist mee met de drie kinderen in het schip op weg naar Friesland. Schrijnend dat Nel een pop toegeduwd krijgt dat later een echte baby blijkt te zijn en ze als hun overleden zusje Wiesje verzorgen. Helaas loopt het met Hanneke (haar echte naam) niet goed af en overlijdt de baby tijdens deze reis. Je kan je het niet voorstellen dat dit echt is gebeurd en nog steeds op deze wereld gebeurt. In Friesland worden de 3 kinderen gescheiden en sterken ze aan bij verschillende vreemde families. Je leeft mee met Jaap z'n angsten, heimwee en onzekerheden. Ook na de bevrijding blijkt dat de oorlog een blijvend litteken achterlaat in deze familie, ook al zijn ze weer bij elkaar. Ik vond het een heel mooi geschreven boek waarin je kinderen mee kunt nemen in gruwelijkheden en keuzes die een oorlog met zich meebrengt. De illustraties van Annette Fienieg zijn sober getekend en maken het boek af.

Kijk hier voor meer boekentips van juf Sas

#boek #boekentip #boekquote #tipvanjufSas #boekentips #goudengriffel #Naarhetnoorden #KoosMeinderts #hongerwinter #Jaap #Nel #KleineKees #schip #Friesland #afreizen #keuzesmaken #oorlog #oorlogswinter #winter #geeneten #gruwelijkheden #litteken #keuzesmakenfamilie #afscheidnemen #vreemdefamilies #bevrijding #vervreemd #AnnetteFienieg #sobereillustraties #taal #heimwee #onzekerheden #onzekerheid #overledenzusjeWiesje #angst #kinderboekenschrijver

102 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page