• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Boekquote uit 'Kolja' geschreven door Arthur Japin


Kolja is acht jaar oud en doofstom als de gebroeders Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski zich over hem ontfermen. Zeventien jaar lang trekken zij met hem op. Reizend door Europa bevrijden zij de jongen uit zijn isolement. Wanneer de componist Pjotr Iljitsj in 1893 in Sint-Petersburg overlijdt, twijfelt Kolja, inmiddels 25, direct aan de officiële doodsoorzaak, cholera. De ware toedracht wordt angstvallig verzwegen, maar stilte kent voor een dove als Kolja geen geheimen. Drie dagen - tot de staatsbegrafenis - heeft hij om de waarheid te achterhalen. Maar terwijl Sint-Petersburg gonst van de geruchten, rijst de vraag of hij de Tsjaikovski's, die hem leerden spreken, niet beter dient door nu te zwijgen.

Mooi boek weer van Arthur Japin. De balletten 'Het zwanenmeer' en de 'Notenkraker' heb ik gezien in theater de Maagd maar ik kende de achtergrond van componist van Pjotr Ijitsj Tsjaikovski niet. Dit is me door dit boek veel meer duidelijk geworden. Japin heeft gedegen onderzoek gedaan en er een prachtig verhaal van gemaakt. De verhaallijnen zijn afwisselend, je leeft mee met Kolja in de drie dagen na Pjotr’s dood tot de staatsbegrafenis om de waarheid te achterhalen. De andere verhaallijn zijn Modest z'n schriften door de jaren heen –van 1875 tot negen november 1893, de dag van de begrafenis van Tsjaikovski. In deze schriften lees je hoe Kolja opgroeide en leerde om te spreken. Wat een intensieve methode om Kolja te leren communiceren maar wat een groot effect. Uit de aantekeningen van Modest blijkt ook dat Tsjaikovski naast het componeren van meesterwerken, toch een moeizaam had.

Ik vind Kolja echt een boekentip en door dit boek luister ik nu naar muziek van Tsjaikovski en ik luister er ook zeker anders naar.

Meer boekentips van juf Sas

#boekquote #quote #boek #leesplezier #bibliotheek #Boekquote #boekentip #tip #tipvanjufSas #BibliotheekKapelle #lezen #boeklezen #proza #wijsheden #buitengeslotenworden #anderszijn #boekquoteuitKolja #Kolja #KoljageschrevendoorArthurJapin #boekentipvanjufSas

71 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven