google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Hygge, de Deens kunst van het leven


Afgelopen voorjaar heb ik twee boeken over Hygge in de bibliotheek geleend. Het waren de boeken: Hygge de Deense kunst van het leven en Hygge, Het geheim van de Deense lifestyle: gelukkig zijn met de kleine dingen in het leven.

Omdat toen de zomer er aan kwam heb ik er nog niet over geblogd. Nu de dagen korter worden, wordt het echt weer hygge tijd. Hygge komt uit Denemarken en is de Deense variant van de Nederlandse begrippen gezelligheid en knusheid. Het wordt in Denemarken vaak beschouwd als een van de belangrijkste uitdrukkingen van de nationale volksaard. In Denemarken gaat men er vaak van uit dat het onmogelijk is om het begrip hygge te vertalen. Toch komt de betekenis van het Nederlandse begrip gezelligheid redelijk dicht in de buurt. Net als het Nederlandse gezelligheid heeft hygge te maken met gezelschap, een sfeer of een interieur. Vaak ook zorgen lekker eten en drinken voor het hyggegevoel.

Als ik naar het a, b, c, van het hygge kijk, vind ik juf Sas echt hygge. Warme dekens, shawls, lekker slapen, thuis, kaarsen aan, lekker muziekje op, zelfgemaakte soep op het vuur en verdiept in een boek of lekker breien. Of na een wandeling aan zee (een regenbui maakt niks uit) met een dikke trui nagenietend van warme chocolademelk met verse appeltaart of een heerlijk wijntje met familie of vrienden. Ik kan me helemaal vinden in hygge. Vroeger had ik niks met de donkere dagen maar ik ga ze steeds meer waarderen. Sowieso houd ik meer van de seizoenen dan ooit te voren.

Wil je hygge worden, zorg dan voor de onderstaande 10 punten:

1. sfeer, veel kaarsen

2. leven in het nu, niet afgeleid worden door allerlei prikkels van buitenaf dus telefoon uit

3. genieten, van elkaar maar ook van lekker eten en drinken 4. doe lekker dingen samen, wij in plaats van ik, denk bv aan spelletjes

5. wees dankbaar, geniet van de kleine dingen

6. wees lief voor elkaar, geen cynisme maar oprechtheid

7. rust lekker uit, lekker in warme materialen 8. sluit je af van de buitenwereld, vooral van het (negatieve) nieuws

9. liefde voor de mensen om je heen 10. creëer een comfortabele plek waar je je veilig voelt

Meer boekentips van juf Sas

#boekquote #quote #boek #leesplezier #bibliotheek #Boekquote #boekentip #tip #tipvanjufSas #lezen #boeklezen #wijsheden #boekentipvanjufSas #hygge #deensemaniervanleven #hoegah #sfeer #muziek #doedingensamen #rustlekkeruit #lekkeretenendrinken #dedeensemaniervanleven #boekenoverhygge #hyggeineenboek #boekenlezen #abcvanhygge #boekoverhygge #thuis #thuishygge #hethyggegevoel

288 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page