google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Boekquote uit 'Het beste wat we hebben' geschreven door Griet Op de Beeck


Na alle boeken van Griet Op de Beeck gelezen te hebben, stond ik niet echt te kijken van het thema van haar nieuwste boek namelijk 'Incest'. Je voelt het eigenlijk in alle boeken van Griet door schermeren, de onmacht van een kind. Bij DWDD praat Griet een half uur met Mathijs over haar nieuwste boek maar zeker ook over haar eigen ervaringen. Griet vertelt in DWDD: 'Het was tijd. Het drukkende geheim de rest van je leven meezeulen, ik wil me niet meer schamen. Met een zeer diepe schuld en schaamte die hoe pervers het ook mogen zijn altijd bij het slachtoffer ligt. En dat is zo verkeerd en zo fout. Ik moet wel spreken, het is echt belangrijk!'

Ik ben blij dat Griet gesproken heeft. Het lijkt wel of er een soort opbiechttijd is ontstaan van allerlei lang bewaarde geheimen/onderdrukkingen. De #metoo zet heel wat in gang en ik denk dat het interview van Griet daarin heeft bijgedragen. Hoe moeilijk is het om er voor uit te komen dat je bent misbruikt. Dat je uit een gezin komt waarin je niet veilig was.

In het boek 'Het beste wat we we hebben' leef je mee met Lucas. Lucas loopt weg uit een zitting en gaat naar de brug. Hij wil er eigenlijk vanaf springen maar doet niet. Hij ziet wel het huis aan de rand van de brug te koop staan en koopt dit in een opwelling. Hij neemt een time-out van zijn werk en besteedt hele dagen om over de brug te lopen en te kijken of hij iemand kan behoeden om van de brug te springen. Tijdens deze wandelingen komt hij verschillende mensen tegen die hem helpen om zelf zijn eigen verdriet aan te gaan. Ook zijn zus Suzanne speelt een belangrijk rol in dit boek. Suzanne is opgenomen in een kliniek en is soms behoorlijk de weg kwijt. Toch is ze zeer slim, opmerkenzaam en kan ook zij Lucas helpen met het proces waarin hij zit.

Het beste wat we hebben is een boek over stoppen met almaar doorgaan en stil blijven staan, over de complexiteit van collectief oud zeer, over hoe ver de schaduwen van het verleden reiken, over afscheid durven nemen, over de schoonheid van echte soorten samen, over wat een mens kan doen in een wereld zoals die van nu.

Kortom ik heb ook dit boek van Griet Op de Beeck weer in een ruk uitgelezen. Deze roman is het eerste deel van een trilogie waarin Griet Op de Beeck een voor haar erg belangrijke thematiek tot op het bot wil proberen uit te spitten. Drie boeken, perfect afzonderlijk te lezen indien gewenst, met drie perspectieven op eenzelfde thema die telkens de ruimte krijgen. Omdat sommige dingen niet simpel te vertellen zijn.

Bekijk hier meer boekentips van juf Sas

#boekquote #bookquote #boekentip #boek #lezen #verhalen #leestip #leesplezier #Gijnu #Komhierdatikukus #velehemelsbovendezevende #schrijfster #ontmoeting #tipvanjufSas #GrietOpdeBeeck #incest #Hetbestewatwehebben #GrietopdeBeeck #Prometheus #incestmisbruik #ikmoetwelspreken #schaamte #zeerdiepeschuld #slachtoffer #trilogie #drieboeken #kindermisbruik #misbruikdoorvader #DWDD #openhartiggesprek #metoo #trilogieLucas #zusSuzanne #Riley #broerenzus #incestbespreekbaarmaken #metoo #openheid #stoppenmetalmaardoorgaan #oudzeer #stilblijvenstaan #trauma #jeugdtrauma #verstikking #ontkenning #rolvandemoeder

99 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page