• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Museum de Pont Tilburg: Ann Veronica Janssens en Anne & Patrick Poirier


Eindelijk weer eens onze museumjaarkaart gebruikt en mijn favoriete museum De Pont in Tilburg bezocht. De exposities van Ann Veronica Janssens en Anne & Patrick Poirier ervaren en bekeken. Ook het geleende kleurrijke werk 'Maar wie ben ik gaat niemand aan' van Marlene Dumas gezien. Ik blijf fan van haar werk. En mijn favoriete werk 'Acceptance' van Bill Viola is weer te zien. Ik heb weer ademloos zitten kijken. Mocht je tijd hebben, ga zeker een kijkje nemen en ervaar het zelf. Ann Veronica Janssens is nog tot 31 maart 2019 te bekijken en Anne & Patrick Poirier tot 3 februari 2019. Ik ben weer geïnspireerd!

De tentoonstelling van Ann Veronica Janssens

Licht, kleur en ruimte zijn de basismaterialen van Ann Veronica Janssens (Folkestone, 1956). Met deze ongrijpbare fenomenen creëert ze 'beelden' die het onzichtbare zichtbaar maken. Architectuur is van nature statisch, terwijl licht en kleur veranderlijk zijn. Dat is wat Janssens onderzoekt, waarmee zij experimenteert en mensen en dingen in beweging brengt. Haar werk is gebaseerd op zintuiglijke waarneming en vraagt een actieve betrokkenheid van de toeschouwer.

Met haar interventies verandert Ann Veronica Janssens de museale 'witte kubus' in onbestemde, met kleurige mist gevulde ruimtes waar je als bezoeker, ondanks het licht, op de tast je weg moet zien te vinden. Gedesoriënteerd vraag je je af: hoe groot is het hier en ben ik alleen? Gaandeweg ontwaar je de grenzen van de zaal en duiken andere mensen op. De kunstenaar daagt bezoekers uit en stelt onze zintuigen op de proef. Wat zien en ervaren we nu eigenlijk?

Deze kubus vol kleur en mist was echt een top ervaring. We zijn twee rondjes gelopen en elke keer weer verrast door de kleuren, het niet kunnen zien en het rondtasten in de ruimte.

De expositie van Anne & Patrick Poirier

De artistieke zoektocht van Anne & Patrick Poirier begon bijna vijftig jaar geleden in Rome. Tijdens een verblijf in de Villa Medici, de Franse academie ter plaatse, raakten ze geboeid door de eeuwenoude ruïnes en andere sporen van het verleden die overal in de stad zichtbaar zijn. Sindsdien speelt de herinnering een hoofdrol in hun werk, naast de kwetsbaarheid van cultuur, natuur en de mens.

Het geheugen wordt al sinds de oudheid vaak voorgesteld als een gebouw met kamers waarin een eindeloze stroom beelden en herinneringen ligt opgeslagen. De Poiriers zien hun sculpturen als ontwerpen voor fysieke gebouwen, maar het zijn tegelijk ook metaforen voor ‘mentale’ gebouwen. Nu eens als archeoloog, dan weer als architect doen ze opgravingen en bouwen ze ruïnes van het verleden, het heden en de toekomst. Maar je zou ze ook kunnen zien als utopieën die aan de tirannie van de tijd zijn ontsnapt.

#DePont