google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Hardlopen, een goed gevoel, maar doe het met mate


Van de week weer eens hardgelopen. Er zit weinig regelmaat in deze zomer maar een Deens Onderzoek wijst uit dat het niet nodig is om uit gezondheidsoverwegingen frequent hard te lopen. Less is dus more, in dit geval. Ik ben dus best goed bezig. Als ik begin doet heel mijn lijf zeer en loop ik echt te zwoegen maar gek genoeg ga ik na 20 minuten hardlopen steeds soepeler lopen. Uit het onderzoek bleek dat renners die wekelijks twee tot drie uur renden de beste overlevingskansen hebben. Dat geeft me naast het hardlopen ook een goed gevoel. Wekelijks twee tot drie uur rennen bleek daadwerkelijk bij te dragen aan een betere gezondheid. Maar renners die meer dan vier uur per week in de hardloopschoenen stonden, bleken dezelfde overlevingskans te hebben als diegenen die helemaal nooit renden. Daarbij werd ook gekeken naar de statistieken en de levensverwachting die niet-renners normaal gesproken hebben.

De wetenschappers voerden hun onderzoek uit in een tijdsbestek van twaalf jaar, en er deden ruim duizend gezonde renners en niet-renners aan mee. De onderzoekers keken onder meer naar het gebruik van pijnstillers, diabetes, verhoogd cholesterol, hoge bloeddruk en de familiegeschiedenis op het gebied van hartziekten en rookgedrag.

Volgens de onderzoekers hebben de snelle en fanatieke joggers statistisch gezien daarom hetzelfde risico om te overlijden als de notoire bankzitter. “Licht en matig joggen bleek dus meer voordeel op te leveren dan nooit rennen of te inspannend joggen, en kan dus misschien een aantal jaar aan het leven toevoegen,” aldus de onderzoekers. Wie op de bank blijft hangen en nooit hardloopt of sport, kan dichtslibben en hart-en vaatziekten krijgen. Te fanatiek hardlopen verhoogt ook het risico op hart- en vaatziekten, terwijl matig joggen dus zorgt dat iemand minder kans heeft op hart- en vaatziekten.

#sporten #hardlopen #hardgelopen #tweeuur #Deensonderzoek #frequent #lessismore #matigjoggen #joggen #Sigmund #HPdetijd #twaalfjaar #duizendrenners #1000proefpersonen #goedgevoel #endorfine #matig #Denemarken #overlevingskansen #zwoegen #hardloopschoenen #buiten #weinigregelmaat

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page