google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Boekquote uit 'Schuldig kind' geschreven door Ted van Lieshout


Na 'Mijn meneer' het boek van Ted van Lieshout over zijn bijzondere vriendschap als elfjarige jongen met een oudere man, meneer Timmermans, nu het vervolg 'Schuldig kind' gelezen.

In Schuldig kind vertelt Ted hoe de ervaring in zijn vroege jeugd heeft doorgewerkt in zijn verdere leven. In Mijn meneer praat Ted met Maria en in Schuldig kind denkt de vijftienjarige Ted dat hij weer met Maria praat maar het blijkt de zestigjarige Ted te zijn. De vijftienjarige jongen zit met allerlei angsten, vragen en onzekerheden over de rest van zijn leven. De zestigjarige geeft antwoorden en probeert de 15e jarige jongen te begrijpen en de waarheid te achterhalen. De echte waarheid is namelijk nog wel eens vertroebeld door andere herinneringen. De dialoog tussen de twee Teds is in het begin interessant maar vind ik persoonlijk te lang duren. Misschien had ik ook wel genoeg van het thema, dat kan ook. Deze twee boeken kort achter elkaar lezen is misschien teveel van het goede.

Na de dialoogsessie lees je een korte briefwisseling tussen meneer Timmermans en Ted. Na de laatste brief hoort Ted niets meer van zijn bijzondere meneer.

Ted sluit het boek af met een nawoord en het krantenartikel ‘Hoe schuldig is een pedofiel?’ Ted: 'Ik ben zelf nooit naar de politie gegaan, ook niet toen ik eenmaal volwassen was geworden. Ik heb aangifte achteraf overwogen om andere kinderen in bescherming te nemen. Maar omdat er geen enkel bewijs voor was dat hij ook andere kinderen had lastiggevallen en ik op basis van wat mij overkomen was aangifte bij de politie ervoer als een onhebbelijke vorm van wraakneming, heb ik het niet gedaan. Dat is me in de afgelopen periode verweten, omdat het idee heeft postgevat dat alle pedo's altijd kinderen lastigvallen en het nimmer bij een kind laten. Ik blijf echter op het standpunt staan dat er in mijn 'pedozaak' slechts één iemand was die het recht had om te besluiten om al of niet aangifte te doen, en dat was ik.'

In een interview met de Volkskrant van 1 juli vertelt Ted hoe moeilijk het blijft. 'Ik voel me de ene dag slachtoffer en de andere dag niet.'

De centrale vraag van het boek, welke invloed heeft de ervaring op mijn verdere leven is eigenlijk een vraag die iedereen zich wel eens stelt en waar je nooit een antwoord op zal krijgen. Je kunt namelijk niet een ander leven leiden dan je geleid hebt en je kan wat gebeurd is, niet ongedaan maken. Je zal er, hoe moeilijk het soms ook is, mee moeten dealen, je leven lang.

#boekquote #mijnmeneer #schuldigkind #pedofilie #elfjarigeTed #zestigjarigeTed #dialoog #hoeschuldigiseenpedofiel #slachtoffer #ervaring #invloedopjeverdereleven #DeVolkskrant #Ikvoelmedeenedagslachtofferendeanderedag #pedozaak #aangifte #wraaknemen #brieven #boek #bibliotheek #krantenartikel #nawoord #meneerTimmermans #bibliotheekboek #TedvanLieshout #Maria #waarheid #angsten #homo #homosexueel #geluk #gevoeligkind #pedofilieschuld #onschuldig #dealen #herinneringen #vragen #hoelooptmijnleven

55 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page