google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Ouders voor de klas, een creatieve en prima oplossing volgens staatssecretaris Dekker


In het AD lees ik dat een Nijmeegse school ouders voor de klas wil. Er is zo’n groot tekort aan invalleraren op de basisschool dat scholengroep Conexus in Nijmegen aan ouders vraagt om voor de klas te gaan staan. Wie bevoegd is als leraar mag lesgeven en anderen kunnen als vrijwilliger de opvang van kinderen verzorgen als er geen vervanger is voor een zieke juf of meester.

O mijn hemel waar gaat het naar toe in het onderwijs, zeker nadat ik vanmiddag zie dat bovenstaande bericht even op teletekst heeft gestaan. Staatssecretaris noemt dit een creatieve en goede oplossing. Onze nieuwe generatie gaat ten onder aan slecht of zelfs geen onderwijs.

Personeel haakt af door de werkdruk en de administratieve rompslomp.De klassen worden groter en kinderen die anders naar speciaal onderwijs gingen worden nu aan de grote klassen toegevoegd. Nog meer handelingsplannen, nog meer zorg en aandacht voor de zorgenkindjes waar de 'normale' en 'slimme' kinderen de dupe van worden.

Nu is het idee dus om ouders voor de klas neer te zetten en toezicht te houden. Lesgeven is eigenlijk geen vak, daar komt het hier toch een beetje op neer. Kinderen, hoezo zouden we daar aandacht aan besteden. Het geld pompen we vooral in de problemen die ze later geven omdat ze laaggeletterd zijn, psychische problemen hebben door pesten of aanpassingsproblemen door een tekort aan aandacht. Kinderen in een groep met soms al wel 34 kinderen met allerlei verschillende niveau's moeten letterlijk overleven. De juf (of meester.....maar dat is maar zelden) heeft zeker geen tijd om naast het reguliere programma ook nog eens tijd in te stoppen. School hoort leuk te zijn, een fijne plek waar je uitgedaagd wordt om je talenten te ontwikkelen. Een tijd waar je je ontwikkelt en mag leren, met vallen en opstaan, in je eigen tempo.

De generatie van nu ziet nu alleen maar afgepeigerde juffen/meesters voor de klas. Mensen die het plezier in lesgeven kwijt zijn omdat er nog allerlei taken op ze wachten als de lesdag voorbij is. Taken waar ze niet blij van worden omdat ze er juist voor gekozen hebben om met kinderen te werken en niet om te vergaderen, te vergaderen, te vergaderen, plannen te schrijven, een MR bij te wonen en alle administratie bij te werken. Dit maakt het vak niet aantrekkelijk en je zal als puber wel extra goed nadenken voordat je besluit om de PABO te gaan volgen.

Staatssecretaris Dekker maak alsjeblieft het vak van leraar weer een vak om trots op te zijn. Een vak voor creatieve mensen die het beste in kinderen naar boven halen. Een vak waar je goed voor betaald krijgt en waar er aanzien is voor het onderwijzend personeel. Een vak waar je trots op mag zijn dat je meehelpt aan de nieuwe generatie. Dat je meebouwt aan een land. De neerwaartse spiraal zal doorbroken moeten worden. Dit kost geld. Geld voor kleinere klassen, geld voor extra aandacht voor kinderen met een beperking, geld voor hoogbegaafde kinderen, geld voor een fijne omgeving (en geen oud donker klaslokaal vol schimmel en gebladderde muren. Geld voor goed lesmateriaal. Geld dat zich ruimschoots terug verdient. En ik verzeker je dat er dan echt geen lerarentekort zal zijn maar dat er geloot moet worden omdat het een eer zal zijn om voor de klas te staan.

#onderwijs #lerarentekort #juf #hetvak #boeiendonderwijs #lesgeven #PABO #talenten

62 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page