• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Mijn eerst blog bij Suffe Tutten, Saskia...waar is dan Jeroen


Suffe Tutten draag ik een warm hart toe. Esther Caljouw, een van de oprichtsters heb ik via mijn werk leren kennen. Wat een creatieve sprankelende vrouw en wat organiseren ze leuke dingen.

Suffe Tutten is een uit de hand gelopen vriendinnenclubje dat 10 keer per jaar iets ‘sufs’ organiseert met een vette knipoog. Omdat iedereen wel iets “sufs” heeft; vrouwen, maar ook mannen. Denk aan het moment dat je op de bank ligt onder je fleecedeken, met een grote mok thee, in een makkelijke broek, misschien je pantoffels en een fijn tv programma. Nou… dat moment vinden we ‘suf’, maar wel heel fijn. Zo’n tevreden moment waar je niet de andere dag op je werk vertelt, maar waar je wel blij van wordt. Dit gevoel willen we in onze events terug brengen; blij, tevreden en gewoon.

Suffe Tutten zochten bloggers en Esther vroeg of het iets voor mij was. Tuurlijk, leuk, graag zelfs. In totaal zijn er nu 4 gastbloggers en vandaag mocht ik de aftrap doen van Tuttifrutti. Mijn eerste blog is vandaag verschenen met de titel Saskia...waar is dan Jeroen?


Ik mag de aftrap doen van TuttiFrutti, een hele eer. Ruim 47 jaar geleden werd ik geboren in Kaapstad, Zuid-Afrika. Mijn vader en moeder gaven mij de namen “Saskia Louise”, geen familienamen, ik ben vernoemd naar de vrouw van de schilder Rembrandt, Saskia van Uylenburgh. Toen mijn familie in 1976 terug ging naar Nederland kwam ik bij juffrouw van der Graaf in de klas. Ik herinner me nog goed de neuzen van mijn klasgenootjes tegen het raam. Er kwam een nieuw kindje in de klas en ze sprak bijna geen Nederlands. De juf vertelde me dat ik veel moest lezen en kijk ze had een grappig boekje “Saskia en Jeroen” van Jaap ter Haar. Ik heb heel wat boekjes gelezen van deze serie en Jeroen achtervolgde mij. “Saskia…waar is dan Jeroen?” Dit was een voorbode dat boeken een belangrijke rol in mijn leven zouden gaan spelen.

Toen ik op mijn 15de een leuke jongen tegen kwam en op het eerste gezicht onder de indruk was, werd dat gevoel getemperd toen ik hoorde dat hij Jeroen heette. Maar de liefde was toch sterker en vanaf mijn 16de ben ik samen met Jeroen en vormen we dus het mooie duo Saskia en Jeroen dat nu al ruim 30 jaar duurt. De liefde voor het lezen, ben ik op het voortgezet onderwijs kwijt geraakt. Ik had een talenpakket en moest verplicht zoveel boeken lezen dat ik de eerste 10 jaar na mijn diploma geen boek meer heb aangeraakt. Toen ik op mijn 33ste weer terug de schoolbanken in ging om mijn droom te verwezenlijken, raakte ik weer verslingerd aan het lezen en voorlezen. Mijn eindscriptie van de PABO ging over allerlei routines rondom beginnende geletterdheid met het inzetten van prentenboeken.

Na de kleuters, kreeg ik groep 7/8 onder mijn hoede. Kinderen gaan pas met plezier lezen als er leuke boeken in de klas zijn en daar zorgde ik dan ook voor. Bij elk nieuw thema, nieuwe boeken en de dag begon met heerlijk stil lezen. Ik deed natuurlijk mee om het goede voorbeeld te geven. Toen ik in de krant de vacature bij Bibliotheek Oosterschelde zag om met het onderwijs een nieuw project rondom leesplezier op te zetten, heb ik erg lopen dubben. Soms moet je gewoon springen, iets loslaten en proberen. Ik kreeg de functie en heb het project opgezet met 4 scholen. Met dozen boeken, leuke lesprogramma’s ging ik de klassen in en zag dat het werkte. Kinderen werden enthousiast en zelf de niet-lezers begonnen te lezen. Inmiddels zijn we 7 jaar verder, er is een team met 12 leesconsulenten en we werken samen met 58 scholen met de Bibliotheek op school. Leesplezier heeft zich uitgebreid met Mediawijsheid en het concept staat als een huis. Helemaal trots ben ik dan ook dat ons team de RESET award heeft gewonnen. Overnieuw beginnen met bibliotheekwerk, een bekroning op ons werk.

Het boek “Saskia en Jeroen” van juffrouw van der Graaf was het begin, nu 40 jaar verder houd ik nog steeds van boeken, maar lees ik ze digitaal. Waarom? Je kan de lettertypes en grootte aanpassen op een ereader en iPad, ideaal voor mij want kleine letters gaan namelijk erg gauw dansen. Dat betekende vroeger dat boeken met kleine letters afvielen maar nu kan ik dus alles lezen. Mocht je nog een leuk boek zoeken, juf Sas heeft een eigen boekentip pagina. Heb je nog tips voor mij, graag, want net zoals bij kinderen kan een verhaal het verschil maken in je leven. Dat is het mooie van een boek, het kan ontspannen, emoties oproepen en soms zelfs je leven veranderen.

#blogger #blog #SuffeTutten #suffetutten #Tuttifrutti #suffetutten #SaskiaenJeroen #boekentips #boek #lezen #bibliotheek #dBos #gastblogger #gastbloggers #suf #tut #tevreden #verhalen