google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Kunstenaar Jan Schoonhoven(1914-1994)


Je vindt het mooi of je vindt het niets, het werk van Jan Schoonhoven. Afgelopen voorjaar waren er twee overzichtstententoonstelling van kunstenaar Jan Schoonhoven in Stedelijk Museum Schiedam en Museum Prinsenhof in Delft. Wij hebben de tentoonstelling in Schiedam bezocht. Wat ik zo mooi vond om te zien was de ontwikkeling van de kunstenaar. Dat werd bij de tentoonstelling goed in beeld gebracht. Ik kende Jan Schoonhoven eigenlijk niet maar heb zijn werk leren waarderen door deze tentoonstelling.

Jan Schoonhoven (Delf 1914–1994) is een van de meest vooraanstaande beeldend kunstenaars van de 20ste eeuw. Zijn werk getuigt van oorspronkelijkheid en puurheid. Jan Schoonhoven maakt aanvankelijk vooral abstracte tekeningen. Vanaf medio jaren 1950 ontdekt hij de mogelijkheden van karton om reliëfs te maken. Vanaf 1956 ontwikkelt hij zijn unieke reliëfs. Vanaf 1960 tot 1965 neemt hij deel aan de activiteiten van de Nederlandse nulgroep. In 1967 maakt hij tezamen met Ad Dekkers en Peter Struycken deel uit van de Nederlandse inzending voor de Biënnale Sao Paulo waar zijn werk bekroond wordt met de tweede prijs. Dit is zijn internationale doorbraak. Om aan de toenemende vraag voor zijn reliëfs te kunnen voldoen, besteedt Schoonhoven de productie van zijn werk uit aan assistenten. Schoonhoven zelf blijft tot zijn pensionering werkzaam als ambtenaar voor de PTT.

#kunst #fotovandeweek #JanSchoonhoven #Delft #Schiedam #StedelijkMuseumSchiedam #abstract #reliëfs #nulgroep #ambtenaar #PTT #productie #art #inspiratie #museum #kunstenaar #overzicht #minimalistisch #wit #zwart #puurheid #assistenten #Nederlandsenulgroep #tentoonstelling

339 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page