• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Boekquote uit "Gisèle" geschreven door Susan Smit


Al een tijdje af en toe in dit boek aan het lezen en nu in de vakantie uitgelezen. Mooi (waargebeurd maar geromantiseerd) verhaal over kunstenaar Gisèle d'Ailly-van Waterschoot van der Gracht, dichter Adriaan Roland Holst (neef van de dichteres Henriette Roland Holst) en actrice Mies Peters. Het boek beschrijft de periode 1936-1945 van hun drie verbonden levens, elk verhaal wordt apart verteld. Ik houd van de schrijfstijl van schrijfster Susan Smit. Je kan je inleven in hoe het is geweest ook al wordt niet elk detail verteld. Mooi ook de kunst en literatuur die verweven is in het boek. Gisèle, een voorbeeld hoe te leven.

Eens liep zij hoog te spreken

langs de Noord-zee; een dag

kermde er om aan te breken-

Zij overstemde hem,

sprekend nog met de nacht.

Sinds haar de stad doorzwijmelt

klim top de kou om mijn stem

een meeuw, en kermt en tuimelt.

Eerste strofe van Een winter aan zee (1937) door A. Roland Holst. De bundel werd op 5 juli 1938 bekroond met de D.A. Thieme-prijs van de Vereeniging ter Bevordering van de Belangen des Boekhandels.

#boekquote #SusanSmit #Gisèle #boek #lezen #boekentip #waargebeurd #roman #gedicht #dichter #RolandHolst #AdriaanRolandHolst #MiesPeters #Actrice #GisèlevanWaterschootvanderGracht #oorlog #verzet #schrijfster #19361945 #Amsterdam #Bergen #kunst #acteren #tipvanjufSas