• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Leren programmeren met scratch, studiedag team leesconsulenten


Op donderdag 14 juli kwam team leesconsulenten bij elkaar in de cursusruimte van Bibliotheek Goes om aan de slag te gaan met programmeren. René Romijn van SMZ Middelburg verzorgde de training. Waarom een training programmeren aan team leesconsulenten? De Bibliotheek op school is er natuurlijk op eerste plaats voor leesplezier maar ook mediawijsheid hoort erbij. Er worden al lessen mediawijsheid (MediaPaspoort en diploma veilig internet) gegeven. Kinderen gaan aan de slag met iPads (o.a. maken van een (boeken)trailer, Puppet Pals) en het uitbreiden met lessen programmeren is alleen maar mooi.

Waarom leren programmeren?

• Programmeren is een waardevolle vaardigheid voor iedereen, niet alleen voor programmeurs en ict’ers. Code is namelijk overal. • In een wereld die door de technologie razend snel veranderd, is bij veel beroepen van de toekomst (basis) digitale vaardigheid vereist. • Programmeren kan 21 st eeuwse vaardigheden versterken zoals probleem oplossend vermogen, logisch en kritisch nadenken. Met tools, in en buiten de les, met of zonder technologie. • Programmeren is leuk en stimuleert het zogenaamde computational thinking • Programmeren draagt bij aan de burgerschapsfunctie van het onderwijs: leerlingen zijn beter in staat een wereld waarin computers een grote en regulerende rol spelen als zij de wereld achter deze systemen beter begrijpen.

Na een korte introductie over het programmeren (CoderDojo) en het waarom gingen we al gauw praktisch aan de slag met scratch. Ook de app scratch junior werd gebruikt. Aan het eind van de dag had ik een eigen game "steen, papier, schaar" gemaakt.

Ga naar de game Steen, papier, schaar met deze link https://scratch.mit.edu/projects/116283178/

Klik op het groene vlaggetje om de game te starten en je ziet of muis of kikker wint.

De trailer van deze studiedag heb ik gisteren in de auto gemaakt. Ik kwam 40 minuten stil te staan op de snelweg voor de Vlaketunnel waar een caravan geschaard was. En ja het maken van het filmpje stond nog op mijn to-do lijstje dus iPad gepakt en aan de slag gegaan met iMovie. De tijd vloog voorbij en er kon meteen wat van mijn lijst worden afgestreept. Bekijk de trailer en krijg een indruk van deze studiedag met een geweldig gemotiveerd team.

#programmeren #onderwijs #scratch #MediaPaspoort #Veiliginternet #lessen #teamleesconsulenten #leesplezier #trailer #SMZ #ReneRomijn #training #cursus #code #coderen #BibliotheekGoes #cursusruimte #leuk #leerzaam #game #CoderDojo #steenpapierschaar #app #scratchjunior #ICT #programmeurs #burgerschap #voorbereiden #computer #systemen #dBos #iMovie #iPad #laptop #tipvandejuf #tipvanjufSas