• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Creatief?


Vriendin Barbette vroeg mij laatst "Ben jij altijd al zo creatief geweest?". Ja, eigenlijk wel. Van mijn oma Beppe heb ik heel jong het haken geleerd. Al gauw kon ik supersnel met een haaknaald overweg en maakte ik heel veel kleding voor mijn barbies. Toen ik eenmaal uit de barbies was, werden het gordijnen, allemaal via moeilijke patronen en maakte ik ook truien voor mezelf. Ik was ook al vroeg bezig met allerlei soorten stoffen. Ik vond het heerlijk om over de markt te lopen en bij de stoffenkramen te blijven hangen. Wat zou het leuk zijn als je zelf wat in elkaar kon zetten. Mijn moeder is helemaal niet handig, ze wordt altijd erg zenuwachtig als ze iets op de naaimachine moet doen. Ze had ook geen geduld om me uit te leggen wat ik nu precies moet doen als ik wilde naaien. Gelukkig mocht ik op naailes. Als 14 jarig meisje ging ik bij mevr. Kooij op naailes. Ze was coupeuse en van haar heb ik erg veel geleerd. Ik mocht zelf weten met welk kledingstuk ik begon en het eerste wat ik maakte was een soort Dolly Dot rok. Het was een zwarte rok met een ophaallus aan de zijkant. Ik vond het prachtig dat ik nu wist wat ik moest doen en al gauw naaide ik het ene kledingstuk na het andere. Toen ik eenmaal op mezelf woonde ben ik ook gaan breien. Ook dit had ik gauw onder de knie en de truien konden me niet moeilijk genoeg zijn.

Nadat de kinderen geboren zijn, ben ik me echt heel veel met kleding maken bezig gaan houden. Ik maakte bijna alle kleding zelf van de kinderen. Ook breidde ik heel veel truien en zo was ik altijd wel met iets bezig. Toen Daphne 4 jaar oud was, kwam ze op school in Zwijndrecht. Daar vierden de juffen altijd uitgebreid feest en de kinderen mochten verkleed komen op dat feest. Ik vond het erg leuk om voor de kinderen leuke verkleedkleding te maken. Bij de verkleedspullen maakte ik ook accessoires. Bij de goede feeënjurk heb ik een een muts, bij de bruid een sluier, bij het pak van Neptunes een gouden drietand en kroon en bij de prinsessenjurk een kroon van papier-maché gemaakt. Met deze verkleedkleding is echt heel wat mee gespeeld.

Toen we verhuisden naar Stavenisse, leerde ik in het dorp allemaal nieuwe mensen kennen. Een hoop moeders vonden mijn hobby erg leuk en vroegen of ik het niet leuk zou vinden om naailes te geven. Dit heb ik 4 jaar gedaan. Eén keer in de week kwamen er 7 vriendinnen met naaimachine en maakten met hulp van mij kleding voor zichzelf of voor hun kinderen. Dit was altijd erg gezellig. Naarmate de kinderen groter werden vond ik dit steeds moeilijker te combineren en toen ik leidster werk op de peuterspeelzaal ben ik ermee gestopt.

Tijdens de jaren van mijn studie en werken in onderwijs en bibliotheek was ik vooral creatief bezig met het lesgeven en bezig me digitaal te ontwikkelen. Lessen verzinnen, hard werken, filmpjes maken en weinig tijd over voor haken, breien, naaien, tekenen of schilderen. Sinds vorig jaar ben ik 8 uur minder gaan werken (van 32 naar 24 uur) en heb ik het haken, tekenen en schilderen weer opgepakt. Wie weet pak ik spoedig ook weer het maken van kleding op.

#naaien #verkleedkleren #stof #creativiteit #creatief #naailes #kleding #kledingmaken #haken #breien #tekenen #schilderen #minderwerken #tijdvoormezelf

84 weergaven0 opmerkingen