google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Histamine intolerantie


De laatste tijd heb ik even minder tijd aan website en blog besteed. Ik voelde me al een paar maanden niet lekker, opgejaagd, misselijk, flauwval gevoel, benauwdheid, hoofdpijn (zwaar hoofd), rommelige buik kortom een rot gevoel. Een beetje het Turkije gevoel van een aantal jaren geleden. Maakte ik me druk? Nee ik zit lekker in mijn vel dus dat kon het niet zijn. Is het de overgang....ja die verschijnselen horen erbij maar echt zo heftig? Het viel me op dat er een bepaald patroon in zat. Zeker als ik "anders" (bv Grieks of Chinees) had gegeten had ik daar echt wel 5 dagen last van. Draaierig, duizelig, darmklachten, hartkloppingen etc. En het werd steeds heftiger. Na een maaltijd met gebakken champignons en veel tomaten kreeg ik hetzelfde gevoel. Aan het googelen geslagen en daar vond ik van alles over de overgang en eindelijk ook histamine intolerantie. Histamine zit in heel veel (gezonde) dingen, rode wijn, bier, chocola, ei, tomaten, sojasaus, champignons, avocado, kiwi, aardbeien, spinazie, oude kaas, salami, lamsvlees, vis, heel veel kruiden en ga zo maar door. In tijden van stress of hormoonschommelingen maak je niet genoeg het Diamino Oxidase (DAO) enzym dat histamine kan afbreken aan. Bij een tekort aan het enzym Diamine Oxidase (DAO) wordt histamine niet verteerd maar migreert zij vanuit de voeding door de darmwand heen naar de bloedbaan.

Na het googelen besloten om histamine vrij te gaan eten. Binnen een week was ik 4 kilo lichter. Ik voelde mijn hoofd slinken en heb geen dikke ogen meer. Histamine houdt vocht vast dus ook dat is te verklaren. Toch ook maar naar de dokter geweest om te overleggen met hem omdat de buikklachten bleven aanhouden. Om een en ander uit te sluiten bloed geprikt. Daar kwam een hoge glucose waarde uit (diabetes) maar bij nuchter prikken en een onderzoek bleek dit gelukkig niet het geval te zijn. Met de dokter afgesproken dat ik dit dieet een maand volhoud (ik houd ook een eetdagboek bij) en dan beetje bij beetje ga kijken waar ik op reageer. Nu drie weken bezig en de ontgiftingsverschijnselen (buikklachten, benauwdheid, zwaar hoofd, hoofdpijn) worden met de dag minder. En ik krijg weer energie om dingen te doen en dat voelt echt heel erg fijn.

bron foto: http://www.histamine-intolerantie.info/histamine-voeding/

#overgang #klachten #buikklachten #fit #ontgiften #histamine #histamineintolerantie #dieet #dokter #bloedprikken #eetdagboek #DAOenzym #DAOenzymtekort #benauwd #misselijk #opgejaagd #rodewijn #hormoonschommelingen #stress #dikkeogen #vochtvasthouden #hoofdpijn #menopauze #burnout #sojasuas

719 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page