• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Contact gedicht van Joost Zwagerman uit de bundel Wakend over God


CONTACT

Iemand belt mij telkens op, zegt niets, vaag hoor ik een ademhaling zweven, het kan de mijne zijn, maar ook die van de ander, die hardnekkig zwijgt. Ik leg weer op. Ben nu een man die vreemde telefoontjes krijgt. De display toont een nummer met de code van een land dat ik niet ken. Ik toets dat nummer, een voice mail klinkt. 'Hallo met God, Ik ben er niet. Laat naam noch boodschap achter, Ik bel nooit terug. Leef rustig verder, wacht desnoods tot piep, maar zwijg.' Prompt word ik door de beller toch teruggebeld. Weer hoor ik niets, hooguit die vage adem. Ik ben de man die stil zijn hartslag telt. Ooit bel ik Hem terug en zeg dan wél iets na de piep. Dat doe ik niet meteen. Ik wacht tot ik een geheim nummer krijg. Die dag is nu, het contact is hier. Ik toets Zijn nummer in. Krijg geen gehoor. Hij was me voor. Hij heeft mijn nummer ingesteld.

In de Pont in Tilburg zag ik de tentoonstelling Nu van Joost Zwagerman en Marc Mulders en las ik dit gedicht Contact. Uit de begin 2016 verschenen bundel ‘Wakend over God’ zijn twaalf gedichten van Joost Zwagerman geselecteerd, waarin de geloofsstrijd wordt beschreven van een naamloos blijvend ik, die soms in zijn verbeelding, soms letterlijk, met het Opperwezen in gevecht raakt over zijn worsteling met God en het geloof. Kunstenaar Marc Mulders (1958) heeft zich door die gedichten laten inspireren en een passend kunstwerk (of beelddetail) bij elk gedicht gekozen. Marc Mulders: “Joost en ik hebben bij alle gedichten en beelden de bovenkomende associaties getoetst en geproefd en gekeurd, als ware het een verfijnd wijnproeverijfeest”. Joost Zwagerman schreef vlak voor zijn dood in een email: “NU is echt schitterend geworden, prachtig, chic, maar ook heeft het boek iets onontkoombaars, beeld en tekst zitten elkaar griezelig dicht op de huid, soms kan de lezer en kijker nauwelijks vatten of het beeld nu de tekst ‘opjaagt’ of andersom. Ik vind het een schitterende twee eenheid, en ik hoop dat iedereen net zo enthousiast is als ik ben. Ik ga er kortom voor…”.


#DePont #Tilburg #gedicht #poezië #poem #JoostZwagerman #taal #kunst #museum #art #God #geloof #wakendoverGod #MarcMulders #beeld #contact #Nu #expositie #Arttube #tipvanjufSas #dood #leven #visueel