google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Museum de Pont Tilburg: Roni Horn


Vandaag naar Tilburg gereden en de tentoonstelling van Roni Horn in de Pont bezocht. De Pont blijft samen met het Stedelijk in Amsterdam mijn favoriete musea. Van de sfeer in de Pont word ik gelukkig en het heeft een meditatieve werking. Dit is de derde keer dat we de Pont bezoeken en ook nu werden we weer verrast. Het gebouw, een oude wolspinnerij, blijft inspireren. Het licht, de wolhokken en de grote ruimte die elke keer weer wordt aangepast en veranderd.

De tentoonstelling van Roni Horn

Roni Horn (New York, 1955) heeft haar tweede expositie in De Pont en het accent ligt op werk dat de laatste tien jaar is ontstaan, zoals de monumentale glassculpturen, fotowerken en recente series tekeningen. Door de aanvulling met tekeningen en foto’s uit de jaren tachtig en negentig krijg je als bezoeker een goed overzicht van haar werk. De vraag naar haar eigen identiteit loopt als een rode draad door het oeuvre van Horn. Roni Horn is een vrouw maar je kan haar beter omschrijven als androgyn. Met haar kortgeknipte grijze haar, brilletje, wit overhemd en t-shirt oogt ze niet uitgesproken mannelijk of vrouwelijk. Deze outfit is zowel voor mannen als vrouwen praktisch en elegant.

De laatste zaal van de tentoonstelling is gereserveerd voor de recente glassculpturen. Na de steeds nauwer wordende gang en de intieme wolhokken bevindt je je in een open, lichte hal waar tien cilindervormige beelden in blauw, groen, lichtbruin en wit glas zorgt voor een betoverend geheel. Maar wat is er eigenlijk te zien? In de glazen cilinders spiegelt het oppervlak als water in een bron, de inhoud lijkt vloeibaar, maar bestaat uit solide glas. Al hebben de beelden geen titels, Horn heeft ze gekoppeld aan de meest uiteenlopende tekstfragmenten. Zoals deze: ‘Ik ben er ten diepste van overtuigd dat de oneindigheid van materie geen droom is.

Bekijk de film over de tentoonstelling, nog tot 29 mei 2016 in de Pont te zien, echt een aanrader.

#DePont #depont #museum #kunst #art #modern #Tilburg #RoniHorn #androgyn #tipvanjufSas #wolspinnerij #wolhokken #meditatie #sfeer #rust #bezoek #vrijedag #tentoonstelling #glas #glassculpturen #licht #fotos #tekst

159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page