google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Foto van de week van het kunstwerk The Architect 2007 van Andrei Roiter


De foto van de week heb ik vandaag in het Stedelijk museum in Schiedam gemaakt. Ik vond dit kunstwerk met de naam The Architect (2007) van Andrei Roiter (mooie website van de kunstenaar) erg mooi. Het beeld pakte me meteen. Ik kende nog geen werken van Andrei Roiter maar ik ben gecharmeerd van zijn werk. Op de website van het Stedelijk museum Schiedam lees ik het volgende over Andrei Roiter:

"Andrei Roiter (Moskou, 1960) kon in 1989 dankzij perestrojka voor het eerst zijn geboorteland Rusland verlaten. Sinds 1990 pendelt hij tussen Amsterdam en New York. Hij woont en werkt in beide steden en belichaamt in zijn werk het migrantendom dat onze tijd kenmerkt. Sinds hij de rol van reiziger op zich heeft genomen, vervult hij die positie met inbegrip van het hele scala aan prototypes: hij is de vrijwillige banneling, maar ook de gedoodverfde vreemdeling, hij is de moderne nomade en tegelijkertijd de eeuwige toerist die gretig impressies vergaart. Die vormt hij om en geeft ze aan ons door: Roiter is de reiziger die ons op weg stuurt. Roiters werk heeft een dromerige en speelse kant, maar onontkoombaar is ook de melancholie, sluimerend in bezonken kleuren en het patina van de tijd. Roiter trekt in zijn werk het decor op van zijn eigen leven als voorbijganger en verleent er de kracht aan van de metafoor. Hij maakt talloze gebouwtjes: maquettes van wachtkamers, uitkijkposten, rustruimtes, wijkplaatsen en studievertrekken.Dit zijn fragiele staketsels, met de hand samengesteld uit restmaterialen die van de straat kunnen komen, zoals plankjes en stukken karton, maar ook uit zijn eigen atelier of bibliotheek, zoals aantekenschriften en boeken. Op wankele fundamenten zoals een muziekstandaard verrijzen zo kleine nestkasten voor toekomstdromen en (jeugd)herinneringen. Ze vormen het ideale onderkomen voor de verbeelding. Hij is een reizende nomade die overal even woont."

Artist studio (2009)

#kunst #stedelijkmuseum #Schiedam #fotovandeweek #foto #kunstwerk #AndreiRoiter #art #inspiratie #TheArchitect #2007 #Artiststudio #2009 #nomade #modernekunst #modern #reizen

69 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page