• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Geweldige oude foto's van de Thoolse dracht, de haakmuts


Deze foto's op Pinterest gevonden. Ze verwijzen naar de website het geheugen van Nederland.

Mejuffrouw Keur uit Scherpenisse in Thoolse dracht. Ze draagt de daagse opknapdracht. Op haar hoofd draagt ze een 'haakmuts' (daagse muts). De voorrand bestaat uit drie rijen gehaakte noppen. De nekstrook (het 'rebat') is ook gehaakt en de bol is gebreid. De stervorm in de bol wordt voor de helft bedekt door het gehaakte 'rebat'. De muts sluit met een band onder de kin. Dit is niet het geval in Stavenisse, Oud-Vossemeer en St. Annaland. In die plaatsen worden de banden los gedragen. Andere plaatselijke verschillen zijn af te lezen aan de vorm van de 'rebat'.

Weduwe Wasdorp uit Stavenisse ook met de zogenaamde 'haakmuts'. De banden zijn gemaakt van machinale slooptussenzetsels, waar een picootje omheen gehaakt is. Deze hangen nu (1955) op de rug, maar in haar jeugd op de borst.

Weduwe Noom-van Bendum uit Poortvliet in Thoolse streekdracht.

De voorrand van de muts bestaat uit vijf rijen noppen. De bol is een vierkant gehaakt lapje, dat op een punt genomen wordt, waarna er onderaan een rand van 'stokjes' gehaakt wordt: de 'zak'. Halverwege de 'boom' (bol) is de nekstrook ('rebat') gehaakt. Boven het 'rebat' nog een tweede strook, het 'kleine rebat'. Deze strook is in Poortvliet kleiner dan elders op het eiland Tholen en is afstaand. De muts valt over de oren en sluit met een bandje onder de kin.

Geweldig dat zelfs de haakmuts per dorp weer verschilde. Deze Thoolse streekdracht is te bewonderen in het Nederlands Openluchtmuseum.

#tholen #Tholen #thoolsedracht #haakmuts #Poortvliet #Stavenisse #Scherpeniss #vroeger #traditie #1955 #daagsemuts #haken #nekstrook #Zeeland #eiland #Thoolsedracht #Scherpenisse #gehaakt #handwerken #rebat #geheugenvanNederland #openluchtmuseum #Arnhem #klederdracht