• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Een grote ramp op Tholen, een autobus te water in De Eendracht op 29 december 1925


Nooit geweten dat er naast de watersnoodramp nog een officiële ramp heeft plaatsgevonden op het eiland Tholen. Op 29 december 1925 raakte een bus met 8 inzittenden te water in De Eendracht en verdronken er 7 vrouwen, waaronder een moeder met 11 kinderen. Zes vrouwen waren afkomstig uit Poortvliet. Een vrouw was huishoudster in Scherpenisse en afkomstig uit 's Gravenpolder. Een 16 jarige jongen uit Stavenisse wist zichzelf te bevrijden. Ook de chauffeur en een klein jongetje dat naast hem zat overleefden het ongeluk. Er is nog een gedicht/lied door F.R. geschreven over deze ramp.

Op de website van het Brabants historisch informatie centrum vind ik de volgende informatie:

Het ongeval maakte diepe indruk, niet alleen op Tholen, maar in heel Nederland. Er verscheen zelfs een lied op de ramp in druk. De Commissaris van de Koningin in Zeeland kwam de volgende dag hoogstpersoonlijk poolshoogte nemen, koningin Wilhelmina zond een telegram om haar deelneming te betuigen.

Hoe kon dit gebeuren? Onderzoek van het parket in Breda bracht mechanische mankementen aan het licht: de voetrem slipte, van de handrem ontbrak een essentieel onderdeel, waardoor op het rechterachterwiel geheel niet en op het linkerachterwiel slechts licht geremd kon worden.

De chauffeur van der Vliet werd doodslag ten laste gelegd en de rechtbank te Breda veroordeelde hem tot vier maanden gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid voor vijf jaar en vier maanden. In hoger beroep moest echter worden vastgesteld dat de mankementen aan de rem wellicht pas tijdens het opdreggen van de bus uit de Eendracht waren ontstaan. Bovendien had de bus die hele 29e december zonder problemen gereden. De chauffeur kon daarom niet aansprakelijk worden gesteld. Op 5 juli 1926 werd hij door het Bossche gerechtshof vrijgesproken.

#krantenbank #Tholen #ramp #busongeluk #1925 #29december1925 #Eendracht #autobus #ongeluk