• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Workshop Actief Ouderschap door David Kranenburg


Gisteren een inspirerende workshop gevolgd van Actief ouderschap gegeven door David Kranenburg. Deze oude schooldirecteur uit Almere wist bevlogen te vertellen over hoe belangrijk het is ouders te betrekken, hoe hij dit voor elkaar kreeg op zijn school en hoe hij er nu mee bezig is. We zijn op allerlei manieren nog steeds aan het zenden en doen het niet samen. Dit levert ouders heel veel stress op. Onderzoek van Judi Messman laat dit zien. Stress weerhoudt ouders ervan om er iets aan te veranderen. Wat mij vooral bij bleef van deze workshop is:

-Een kind van 12 jaar heeft 105.120 uur geleefd en is daarvan 7520 uur naar school geweest.

-Zet je in op 10% of op 90%

-Er zijn genoeg bijeenkomsten waar mensen voor hun fatsoen zitten, dat is heel wat anders dan partnerschap. -Ik pleit ook vooral voor kleine dingen. -Zet het kind vooraan. -Samen van start gaan, ik heb jou nodig, erbij halen is een essentieel onderdeel -Partnerschap is een keuze en altijd vrijwillig -Als partnerschap werkt, geef je elkaar energie, vaak ook plezier -Partners zijn allemaal verantwoordelijk en vullen elkaar aan. Er is duidelijkheid over ieders rol. -Laat ouders meedenken, ouders voelen zich gehoord en komen met unieke ideeën -Samen gaan voor het kind! Het gaat niet om jou maar om talenten van kinderen -Complimenten werken ook bij ouders, complimenten kunnen ook via sms of whatsapp. Zie het onderzoek, gehouden in New York. -Organiseer soms een Vaderavond- vaders hebben nl 2x meer invloed op de opvoeding van hun dochters, onderwijs richt zich voornamelijk op moeders.

-organiseer een Wensen en verwachtingen avond. Waar zijn we trots op, waar zien we nu kansen. Bij een onlangs gehouden avond kwam een ouder met het idee om een leesplein in de school te maken. Met een leestafel waaraan ouders ook gaan zitten lezen. Zo geven ze zelf het goede voorbeeld.

-En heb je een schoolteam dat negatief tegenover ouders staan. David gaf de Gouden tip, hoe je leerkrachten kan paaien.

Je zegt: "Jij hebt echt het meest uniek beroep, elke dag leren namelijk leerkrachten om opnieuw te beginnen met de leerlingen, als je dat kan, dan kan je het ook voor ouders".

The golden circle van Simon Sinek werd ook genoemd. Ga je uit van het what of het how of start je met de why. Ga altijd terug naar de why, je doet het voor het kind.

Dit alles zet mij erg aan het denken, blijven we inzetten op dat half uurtje in de klas, zet dit zoden aan de dijk of willen we het samen doen met de ouders. Morgen maar eens brainstormen met ons team. Ik ben benieuwd hoe zij erover denken.

#ouders #partnerschap #actiefouderschap #DavidKranenburg #workshop #onderwijs #complimenten #samen #goldencircle #SimonSinek #why #what #how #JudiMessman #stress #betrokkenheid #kleinedingen #vrijwillig #leesconsulent #tipvanjufSas

17 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven