google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Regels in de klas, volgens leraar Mol uit "Rooie" van Willem van Toorn


Soms kom je op scholen en zie je hele plakaten met regels, hoe gedraag je je tegenover elkaar, klassenregels, schoolregels en ga zo maar door. Ik weet niet of dat echt helpt om een fijne sfeer te krijgen op een school. Zelf was ik niet zo van de regels, in mijn periode voor de klas, maar meer van het praten met elkaar (soms zelfs met een kopje thee) hoe we met elkaar omgaan en hoe verschillend we allemaal zijn. Respect voor elkaar daar begint het mee.

De regels van de leraar Mol, uit het boek "Rooie" van Willem van Toorn, vind ik nog wel geweldig. Hij had maar 2 regels en die gaan eigenlijk altijd op.

Citaat uit Rooie:

"Het kon hem (de leraar Mol) absoluut niet schelen wát je precies deed op school, je mocht wat hem betreft je hele eigen programma kiezen of niks doen, maar hij had twee regels:

1. Je gedraagt je hoffelijk en valt niemand lastig, want jouw vrijheid houdt op waar die van een ander begint.

2. Als je besluit iets te doen, doe het zo goed als je kunt.

Dat vonden we een gek reglement, want op scholen waar wij van af kwamen, hadden ze altijd reglementen zo lang als je arm. Maar we merkten al gauw hoe slim die regels waren. Als je bijvoorbeeld je rommel in de klas liet slingeren, of hard zat te praten terwijl andere werkten, werd hij razend en zei: "Wie denk je wel dat je bent, dat je verwacht dat een ander je troep opruimt? Regel 1." Of: "Dat je zit te vervelen moet je zelf weten maar je stoort ons, dus je overtreedt regel 1." Annemieke werd het een keertje teveel. "Die rotregels van jou", riep ze. "Ik heb er liever twintig die je af en toe moet overschrijven." Mol zei minzaam: "Op die twee regels berust de democratie, meid. Als je liever een politiestaat hebt, moet je maken dat je wegkomt."

#regels #onderwijs #juf #klas #boek #lezen #rooie #WillemvanToorn #respect #boekentip

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page