• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Arnon Grunberg, de man zonder ziekte


Bij het Allard Pierson Museum bekeken we naast DWDD tentoonstelling ook de tentoonstelling rondom Arnon Grunberg"ich will doch nur, dass ihr mich liebt". Bij deze tentoonstelling begreep ik dat Grunberg niet echt een makkelijk man is en eigenlijk moeite heeft met het begrijpen van het leven.

Grunberg al 25 jaar schrijver maar ik moet bekennen nog nooit wat van hem gelezen te hebben. In bibliotheek Goes zag ik het boek 'De man zonder ziekte' liggen en heb hem meegenomen. Ik verwachtte veel moeilijk zinnen, beetje elitair maar dat viel me erg mee. Het verhaal in "de man zonder ziekte" zit goed in elkaar en leest prettig

Het boek neemt je mee in het leven van architect Samarendra Ambani met zijn Zwitserse moeder, Indiase vader en gehandicapte zus Aida. Dit verklaart al een stuk van de titel ‘de man zonder ziekte’. Nina is z'n vriendin, de beschaafdste vrouw die hij ooit had ontmoet. Sam z'n grote voorbeeld is de architect Fehmer. Fehmer stelt het volgende:´De kracht van een architect is zijn talent, waarvan je zijn naïviteit moet aftrekken. Je kunt er een vergelijking voor opstellen: k=t-n. Voor het WWDC gaat Sam gaat naar Irak. Hij is bij de laatste 3 finalisten om een operagebouw te ontwerpen en Pucini naar Irak te brengen. Hier gaat het helemaal mis, beladen met een trauma en met een gebroken neus komt hij weer terug in Zwitserland.

Je zou zeggen, hij heeft genoeg geleerd maar als het bureau van Sam de geheime opdracht van DEA krijgt om in Dubai een bibliotheek annex bunker te ontwerpen, voel je in het boek dat het niet goed gaat aflopen. Daarom wil je doorlezen, wil je weten wat Sam drijft. Is hij echt zo nailef, liegt hij of vertelt hij de waarheid. Ik heb het boek vrij snel uitgelezen. Mijn eerste Grunberg, ben nu toch wel benieuwd naar de andere boeken van hem.

#lezen #boek #schrijver #leesplezier #Amsterdam #AllardPierson #museum #boekentip

15 weergaven0 opmerkingen