• Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • juf Sas

Pot mayonaise en 2 koppen koffie


blog.jpg

Sinds februari ben ik 8 uur minder gaan werken. Van 32 uur naar 24 uur. Gelukkig kon dit bij mijn werkgever. Het is nu wel een beetje leren om ook echt minder te werken. Naast mijn werk heb ik genoeg bezigheden waar ik me goed bij voel en ook heb ik elke week 1 of 2 oma dagen. Dagen waarop ik optimaal geniet van onze kleinzoon. Het verhaal hieronder dat een professor aan zijn studenten vertelt, heeft me extra doen beseffen dat ik deze stap moest en gelukkig kon zetten.

Bij het begin van een college filosofie had de professor een paar dingen voor zich op tafel staan. Toen de les begon pakte hij zwijgend een grote en lege mayonaisepot en begon die te vullen met golfballen. Toen vroeg hij de studenten of de pot vol was. Ze vonden dat die inderdaad vol was. Toen pakte de professor een doos met kiezelstenen en deed die ook in de pot. Hij schudde de pot lichtjes. De stenen rolden in de open ruimten tussen de golfballen. Toen vroeg hij de studenten weer of de pot vol was. Zij vonden van wel. De professor pakte een doos met zand en goot die in de pot. Het zand vulde de tussenruimten op. En weer vroeg hij of de pot vol was. Unaniem waren de studenten het erover eens, dat die vol was. Toen pakte de professor twee koppen koffie onder de tafel en goot die in de pot, en vulde zo alle ruimte tussen het zand op. De studenten lachten.

“Welnu,” zei de professor toen het lachen voorbij was, “Stel je eens voor dat de pot je leven is.

-De golfballen zijn de belangrijke dingen – je gezin, je kinderen, je gezondheid, je vrienden en favoriete bezigheden — en als het andere wegviel, je leven nog steeds vol zou zijn.

-De kiezelstenen zijn de andere dingen in het leven, die belangrijk zijn zoals je baan, je huis en je auto.

-Het zand is al het andere — de kleine dingen.”

En hij ging door: “Als je het zand er eerst in doet, is er geen ruimte meer voor de kiezels of de golfballen. Hetzelfde geldt voor het leven. Als je al je tijd en energie besteedt aan de kleine dingen, heb je nooit genoeg ruimte voor de dingen die echt belangrijk zijn. Geef je aandacht aan de dingen die bepalend zijn voor je geluk. Speel met je kinderen. Laat je regelmatig medisch onderzoeken. Neem je echtgenote mee uit eten. Geniet van nog veel meer dingen. Er zal altijd tijd over zijn om het huis schoon te maken en het afval buiten te zetten. Zorg eerst voor je golfballen — de dingen die echt belangrijk zijn. Ken je prioriteiten. De rest is gewoon zand.”

Een studente stak haar hand op en vroeg wat de koffie betekende. De professor glimlachte. “Ik ben blij dat je dat vraagt. Het betekent gewoon dat hoe vol je leven ook kan lijken te zijn, er is altijd ruimte voor een paar koppen koffie met een vriend.”

The Mayonnaise Jar and the 2 Cups of Coffee by Mary Lynn Plaisance

Bron foto

#levenswijsheid #genieten #werk #verhaal #keuzes #familie