google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

Bill Viola, Meesterwerk 2015 in de nieuwe kerk Amsterdam


Vanaf het eerste kunstwerk dat ik van hem gezien heb in de Pont in Tilburg, ben ik fan van Bill Viola. Maandag aangekomen in Amsterdam voor onze stedentrip, liepen we langs de Nieuwe Kerk en zagen de expositie Meesterwerk 2015 van Bill Viola (28 febr tot 10 april). Dat moest dus bekeken worden. Dinsdagmorgen zijn we daar na ons ontbijt bij Screaming Beans in de Hartenstraat (naast het hotel) naar toe gelopen.

Fire Woman, 2005 en Tristan's Ascension 2005 (The sound of a Mountain Under a waterfall), twee scenes uit de opera Tristan und Isolde van Wagner werden getoond. Indrukwekkend, deze video's op het grote doek in de grote oude kerk. Er waren zitzakken neergezet en banken zodat je rustig kon gaan zitten en de video's op je in kon laten werken. Viola staat bekend om zijn video’s met sterk vertraagde bewegingen. Soms lijken het meer foto’s dan video’s. Tristan’s Ascension toont bijvoorbeeld waterdruppels die redelijk langzaam omhoog vallen. Zenboeddhisme en meditatie zijn essentieel in Bill Viola's leven en werk. Hij is zich bewust van een onzichtbare wereld naast het dagelijks bestaan. Stil op een bankje, kijkend naar deze trage beelden met de geluiden die erbij horen, begonnen we deze dag. Een goed begin om de dag te starten.

#kunst #video #billviola #nieuwekerk #spiritualiteit #videoart #Amsterdam

45 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page