google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0
top of page
  • Instagram
  • Facebook
  • YouTube
  • Pinterest
  • Twitter
  • Foto van schrijverjuf Sas

(Video)kunstenaar Bill Viola


Deze zomer bezochten we met onze nieuwe museumjaarkaart voor het eerst museum De Pont in Tilburg. Wat een mooi inspirerend gebouw en wat een geweldig museum. Veel verschillende soorten werken hangen in de oude wolfabriek. We hebben er heel wat uren rond gelopen.

En daar ben ik fan geworden van (video)kunstenaar Bill Viola (New York 1951.Welke werken spraken mij aan? Catherine's room, een video kunstwerk op 5 LCD panelen. Elk scherm staat voor een andere tijd van de dag – ochtend, middag, zonsondergang, avond en nacht. Catherine's Room is gebaseerd op een veertiende eeuws 'predella' met scènes uit het leven van de heilige Catharina van Siena van de schilder Andrea di Bartolo. The Greeting, de video van Viola toont een jonge vrouw en een vrouw van middelbare leeftijd die met elkaar in gesprek zijn. Zij staan prominent op de voorgrond, de achtergrond wordt gevormd door een smalle straat met hoge huizen en in de verte een poort. Hun gesprek wordt plotseling onderbroken wanneer een derde vrouw in beeld verschijnt. En één van de laatste werken die we bekeken was de video "Acceptance" van Bill Viola. Een prachtige video van 8.14 minuten uit 2008. Stil in een oude wolhok heb ik dit zitten bekijken. Wat is de titel van het kunstwerk prachtig uitgebeeld in deze video. In dit blog een klein stukje van deze video maar om het zelf te ervaren moet je toch echt naar Tilburg afreizen. En dat is zeker geen straf.


#tilburg #depont #billviola #kunst #video #youtube #acceptance

37 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page