Juf Sas als MediaCoach

In 2009 ben ik in dienst gekomen bij Bibliotheek Oosterschelde en kreeg ik meteen de kans om de opleiding MediaCoach bij het NOMC te volgen. De lessen werden gegeven in Bibliotheek Breda. Na het examen mag ik als gecertificeerd MediaCoach door het leven gaan. Per jaar volg ik nog twee terugkomdagen bij het NOMC.

 

Het examenbeleidsplan dat ik samen met collega Marian Koene schreef ging over Mediawijsheid bij Bibliotheek Oosterschelde en het starten van de Skoolzone in Heinkenszand. 

 

CTV Zeeland heeft een leuk filmpje over de Skoolzone Heinkenszand gemaakt en collega's Andjenie en Jessica leggen goed uit hoe het werkt.

Hier een trailer dat ik heb gemaakt van Skoolzone Wemeldinge in de Wemel.

Op Valentijnsdag 2013 hebben collega Jessica en ik het 10 jarig jubileum van Brede School De Kolk goed in beeld gebracht met een libdub. Om 9 uur begon het filmen. Iedere groep had een paar zinnen om uit te beelden. Normaal film je een libdub in een keer maar dat was te ingewikkeld in De Kolk, zeker omdat de baby en peutergroep ook mee deden. We filmden dus in stukken. Om 10.15 uur waren de laatste shots in de gymzaal waar iedereen bij elkaar was. Hierna kon het monteren beginnen. We hebben geprobeerd iedereen zo leuk mogelijk in beeld te brengen in combinatie met het lied Stoer of Stom van Kinderen voor Kinderen. Om half 2 was de klus geklaard en konden we de libdub aan het eind van de middag aan iedereen laten zien. Dat was een feestje!

 

 

In mijn functie als specialist Jeugd en Jongeren begeleid ik het team leesconsulenten. Zij werken op de scholen en schuiven aan waar de school behoefte aan heeft. Dat kan zijn een les picozine, 'n ouderavond, les over digitaal pesten of juist een lessenserie met echte alle stappen van Mediawijsheid. Het kan allemaal. Ook draaien een aantal leesconsulenten een kinderpersbureau. Hier worden kinderen opgeleid als jeugdreporter. Bij een middagje meelopen bij het kinderpersbureau De Bloesemkids en collega Heidi heb ik het volgende filmpje gemaakt.

 

 

Bij dagarrangementen Kapelle heeft collega Joyce de lessen prezi-teren gegeven aan de kinderen van groep 5 t/m 8. Bij de presentatie mocht ik bij zijn. Mooi om te zien hoe snel de kinderen het maken van een prezi onder de knie hadden gekregen. Petje af voor juf Joyce die Prezi-teren prima had voorbereid en de kinderen heel goed heeft begeleid. Van deze presentate van prezi-teren heb ik een korte trailer gemaakt. 

 

 

Bij het kinderpersbureau in Kapelle werken ze met iPads. Om de kinderen nog meer tools als jeugdreporter mee te geven heb ik lessen gegeven over het werken met iMovie. Hier een trailer over het probleem hondenpoep. 

In deze trailer zie je hoe de kids zelf aan de slag gaan met het maken van trailer met iMovie. En na iMovie heb ik de kinderen natuurlijk ook 2 lessen gegeven over het maken van een eigen website met wix.com

Als MediaCoach heb ik ook lessen Mediawijsheid gegeven aan groep 7/8. Soms een eye-opener voor leerlingen en heel goed om net voor de puberteit ze bewust te laten worden van alle (Social) Media om hen heen. Ook heb ik ouderavonden gegeven op scholen en in de kinderopvang. De voorleescoordinatoren worden tijdens de cursus Mediawijs gemaakt met het werken met de iPad. Naast boeken bestaan er namelijk ook geweldige prentenboeken apps om voor te lezen met peuters en kleuters. Ook de ouderbetrokkenheid kan vergroot worden met de iPad.

 

Als MediaCoach houd ik me ook bezig met de Social Media van Bibliotheek Oosterschelde. 

 

 

Juni 2017 was de eerste CoderDojo in Goes als een soort proef en deze middag werd druk bezocht. Op 10 februari 2018 zijn we gestart met op elke tweede zaterdag van de maand een vaste terugkerende CoderDojo in Bibliotheek Goes. Ik vind het het leren programmeren erg belangrijk. Ik vind dat het onderwijs ook meer tijd moet besteden, vooral aan het computational thinking, het oplossingsgericht leren denken. Als MediaCoach en Specialist Digitale Bibliotheek heb mezelf aangemeld als mentor/kartrekker (Champion) van de Oosterschelde regio. Ik organiseer maar ik kan dit niet zonder de echte helden, de enthousiaste Ninja's die de kinderen helpen bij het programmeren.

Voor Healthclub Salus in Tholen heb ik de Social Media opgezet. Ook bij voetbalvereniging Tholense Boys heb ik een aantal jaar de website, narrowcasting en social media beheerd. 

    ©2020 juf Sas

    google.com, pub-4822511269067515, DIRECT, f08c47fec0942fa0